2024. 07. 19.
időjárás

Az I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta a jövőben sem válaszol a Várnegyed kérdéseire. Szerkesztőségünk pontonként reagál polgármester asszony vádjaira.

V. Naszályi Márta polgármester közösségi oldalán kedden közzétett, Bojkottálom a Fidesz-propagandává silányított Várnegyed újságot című bejegyzésében jelentette be, hogy továbbra sem áll szóba szerkesztőségünkkel, kérdéseinkre nem válaszol. A polgármester több váddal is illeti a képviselő-testületet, illetve lapunkat:

„Az egyik első lépésük volt a Várnegyed újság »megszerzése«, amelyet leállíttattak, majd kiadását a fideszes vezetésű külső médiacéghez rendelték.”

A lapot az önkormányzattól független szerkesztőség szerkeszti, és a 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég, a Budavári Média és Városmarketing Kft. adja ki. A lap megjelenése a nyomdai szerződés megszűnése miatt lehetetlenült el, ugyanis az önkormányzat több hónapos késéssel sem rendezte számláit, ami lehetőséget adott a nyomda részéről a számukra időközben előnytelenné vált szerződés kötbér nélküli felmondására. Az új közbeszerzés előkészítése, illetve lebonyolítása mostanra tette lehetővé a Várnegyed újraindulását.

„A képviselő-testület ezt követően megszavazta az új lap szerkesztési alapelveit, amelyek megfelelnek a nemzetközi szakmai normáknak – ezt azonban az újság mégsem tartja be.”

A hivatkozott szerkesztési alapelveket szerkesztőségünk betartja. Erről a 2023. évi 0. számunkat és a már széles körben terjesztett 2024. évi 1. számunkat elolvasva mindenki maga is meggyőződhet, illetve a Várnegyed archívuma segítségével összehasonlíthatja friss lapszámaink minőségét és hangvételét a korábbi lapszámokéval.

„Egy önkormányzati lap feladata a kerületben élők tájékoztatása lenne az önkormányzati információk alapján, ehhez képest a jelenlegi lap kormánypárti politikai kampány és szórakoztatónak szánt tartalmak furcsa keveréke.”

A Várnegyed nem folytat politikai kampányt, az I. kerületről szól, de kétségkívül törekszik rá, hogy igényes módon szórakoztatva informáljon.

„Az új »Várnegyed« kiadója, bár közpénzből működik, ügyvezetője nem volt hajlandó benyújtani üzleti tervet, nem jelenik meg vezetői értekezleteken és nem tájékozódik az önkormányzattól, nyilvánvalóan azért, mert a célja nem a tájékoztatás, hanem a kampánycélok kiszolgálása.”

A kiadó kft. benyújtotta üzleti tervét, ügyvezetője részt vesz a vezetői értekezleteken. Lapunk célja a tájékoztatás, kampánytevékenységet nem folytatunk. 

„Az elmúlt hetekben az újság több témában is kérdéseket juttatott el hozzám. Ezek a kérdések a »nemzeti konzultációkhoz« hasonlóan tendenciózusak, bizonyos esetekben már megfogalmazásukban is hazugok voltak.”

A poszt e pontjában némi ellentmondást érzékeltünk az előzőekben leírtakkal, hiszen míg polgármester asszony szerint “nem tájékozódunk az önkormányzattól”, itt mégis arról van szó, hogy “kérdéseket juttattunk el” hozzá. Hogy a szóban forgó kérdések mennyire tendenciózusak, azt a tisztelt olvasókra bízzuk, mindenesetre polgármester asszony ezekre a kérdéseinkre nem adott választ munkatársainknak:

  1. Polgármester asszony szerint milyen kritériumok alapján mondható egy önkormányzatra, hogy jól működik, illetve mik ennek a működésnek a legfontosabb stratégiai pontjai? Ezek alapján hogyan vizsgázna az I. kerület működése jelenleg?
  2. Mennyire jelent problémát a kerületben a hajléktalanság, és milyen változás tapasztalható ezen a téren 2019 óta?
  3. A kerületben élők számos esetben panaszkodtak már a közterületek jelenlegi állapotára. Milyen lépésekre lenne szükség az önkormányzat, illetve a főváros részéről, hogy a helyiek szubjektív tisztaságérzete, illetve a közterületek tényleges tisztasága is tartósan javuljon?
  4. A BKK januárban Budapest-szerte járatritkításokat vezetett be, ami az I. kerületet leginkább a buszközlekedés szempontjából érinti (5, 8, 8E, 108E, 11, 102, 110, 111, 112 jelzésű buszjáratok). Milyen problémák adódhatnak ebből az itt élők számára, és hogyan lehetne – ha egyáltalán lehetne – kerületi szinten kezelni ezeket a hátrányokat?
  5. A másik sarkalatos közlekedési probléma a kerületben a turistabuszok ügye. Nagy, egybefüggő buszparkolók hiányában hogyan lenne orvosolható a kerület két, turisztikailag legfrekventáltabb pontján – a Várnegyedben és a Gellért-hegyen – a jelenlegi, cseppet sem ideális helyzet?

„Én pedig nem kívánok részt venni egy, a választók akaratával szemben, párhuzamosan működtetett »önkormányzat« népszerűsítésében, és nem kívánok  asszisztálni ahhoz, hogy a kerületi emberek pénzét Fidesz-propagandára költsék, tehát  ezért az új “Várnegyed” újságot bojkottálni fogom mindaddig, amíg nem a képviselő-testület által elfogadott szerkesztési alapelvek szerint készül.”

Meggyőződésünk, hogy egy politikus kötelességei közé tartozik, hogy az általa képviseltek minél szélesebb köre megismerhesse álláspontját az életüket érintő témákban. A Várnegyed magazin korábbi számaiban megjelent interjúk alapján mindenki meggyőződhet arról, milyen kérdésekre válaszol szívesen polgármester asszony, és hogy mennyire szerencsés, ha egy önkormányzati beosztott készíti az interjút, nem pedig egy független szerkesztőség újságírója.

A Várnegyed a továbbiakban is megszólalási lehetőséget biztosít a kerületi közéletet alakító szereplőknek. Ha élnek a lehetőséggel, örülünk neki. Ha nem élnek vele, szomorúan tudomásul vesszük, és közvetett források (például Facebook-bejegyzések) alapján, valamint eseménybeszámolók formájában ismertetjük álláspontjukat.

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024