2024. 07. 19.
időjárás

Czukkerné dr. Pintér Erzsébet jegyző január 18-án tájékoztatta arról a képviselő-testületet, hogy V. Naszályi Márta közigazgatási per keretében támadta meg a Fővárosi Törvényszéken az őt fegyelmi eljárás keretében elmarasztaló tavaly év végi határozatot. Az I. kerület azért szankcionálta a vezetőjét, mert hónapok óta nem hajtja végre a képviselő-testület fontos határozatait.

Hogy fajult idáig a helyzet?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a polgármester és a testület jobboldali többsége között 2023 végére mintegy 30, a képviselők által megszavazott, ám a városvezetés által végre nem hajtott határozat miatt alakult ki komoly konfliktus.

A végre nem hajtott intézkedések között olyan döntések szerepelnek, mint:

  • a Népjóléti Közalapítvány 2023-as működési támogatása, amely lehetővé tette volna a gyógyászati segédeszköz-támogatást, a tápszer- és tanszertámogatást, a nyugdíjasok méltányossági, illetve az idősek világnapja alkalmából járó 17 ezer forintos támogatását és a vitamincsomagok kiosztását;
  • az időszakos gyermekfelügyeletet biztosító szolgáltatás bevezetése; valamint
  • a fővárosi Kormányhivatal által tett törvényességi felhívások napirendre vétele.

Miután a polgármester nem tett eleget a testület felszólításának, hogy hajtsa végre a kérdéses határozatokat, a képviselőknek nem maradt más választásuk, mint a fegyelmi eljárás megindítása. Ennek végeztével, 2023. december 13-án a jobboldali képviselők a törvényi keretek adta legszigorúbb büntetést szabták ki a kerület vezetőjére, és a mandátumának hátralévő idejére 20 százalékkal csökkentették a fizetését. Ekkor történt az a látványos eset, hogy a Fővárosi Közgyűlés balliberális képviselői a Várba vonultak, és a Kapisztrán téri Városházán fejezték ki szolidaritásukat a polgármester iránt.

A demokrácia szabályai szerint

V. Naszályi Mártát nem sikerült utolérnünk az üggyel kapcsolatban, így a jogi eljárásról a fegyelmi bizottságba eredetileg delegált, ám a megbízástól később visszalépő Molnárka Gábor önkormányzati képviselőt kérdeztük. A Momentum politikusa hangsúlyozta, hogy őt akarata ellenére szavazták be a bizottságba, és már az adott ülésen is kifejtette, hogy nem akar részt venni az eljárásban.

„Demokráciában élünk, ha polgármester asszony nem tartja jogosnak a fegyelmi eljárás eredményét, akkor bátran folyamodhat jogorvoslatért” – fogalmazott a képviselő, aki nem kívánta kommentálni a per részleteit.

Nem következmények nélküli kerület

A fegyelmi bizottságot vezető jobboldali képviselő, Varga Dániel szerint V. Naszályi Márta az első pillanattól kezdve igyekszik kibújni a felelősség alól. Meglátása szerint ezt az is világosan mutatja, hogy Molnárka Gábor – akit a testületi tiltakozásával kapcsolatban Varga szerint megcsalt az emlékezete, mivel az ominózus, november 9-i ülésen nem a fegyelmi bizottsági delegálása ellen tiltakozott – tavaly év végén az utolsó pillanatban lépett vissza a bizottsági tagságtól, amivel akadályozta, hogy időben megkezdődjön az érdemi munka és a jogos felelősségre vonás.

Külön kiemelte, hogy a polgármester formai okokra hivatkozva támadta meg a képviselő-testület határozatát, tehát ő is tisztában van vele, hogy a döntés érdemi, tartalmi része nem vitatható, illetve megfelel a jog betűjének. A jobboldali képviselő hangsúlyozta:

hogyha a Fővárosi Törvényszék V. Naszályi Mártának adna igazat, akkor a bíróság formai észrevételeit szem előtt tartva újra lefolytatják a fegyelmi eljárást a kerület vezetője ellen.

Varga Dániel arra is kitért, hogy mivel a Polgármesteri Hivatal nem gondoskodott arról, hogy a perben szerepeljen a testület álláspontját képviselő ügyvéd, így február 5-re rendkívüli testületi ülést voltak kénytelenek összehívni, hogy kijelöljenek egy, az ügyben eljáró jogászt.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024