2024. 07. 13.
időjárás

A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára bebizonyosodott, hogy a férfiak sem védettek ellene. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a Fájdalom Központ gyógytornásza a kockázatnövelő tényezőkre és mozgás döntő jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Nem csak az életkor a rizikófaktor

Az osteoporosis a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege és átalakul a szerkezete, végeredményben törékennyé válik. Évente több mint 8,9 millió, csontritkulásból adódó törés történik világszerte, ami az ötven év feletti korosztályt tekintve minden harmadik nőt, és minden ötödik férfit érint. Az idősödésen túl a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, a D-vitaminhiány, a mozgásszegény életmód is növeli a kockázatot, viszont a megfelelő mozgás segít megőrizni a csontok sűrűségét. Ennek csupán egy feltétele van: a rendszeresség. Ha ugyanis felhagyunk a mozgással, folytatódik a veszélyes folyamat, ráadásul előrehaladottabb fázisban és idősebbeknél növekszik az elesések kockázata, csökken az egyensúly és a koordinációs képesség, így ezek fejlesztése is hangsúlyos.

A mozgás védőfaktor

A speciális, gyógytornásszal betanult gyakorlatok korrigálják az csontritkulás során kialakuló jellegzetes testtartást, illetve törések után az izomzat erősítését és az ízület mobilitásának visszaállítását segítik. Éppen ezért ha az orvos engedélyezi, a gyógytornát érdemes minél előbb elkezdeni, így akár a további törések is megelőzhetők. A mozgásbiztonság kialakításában segíthet még a séta, a túrázás vagy a nordic walking.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024