2024. 07. 19.
időjárás

Július 9-én, kedden az I. kerületben is folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés – közölte a Budavári Önkormányzat. Mint írták, Vectobac szúnyoglárva-irtószert fognak alkalmazni, amelynek a hatóanyaga emberre, melegvérű állatokra nem veszélyes, kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, és néhány óra alatt lebomlik.

A gyérítés helyszínei: a Corvin téri szökőkút; a Budavári Önkormányzat csatornarendszere; a Vérmező és a Horváth-kert.

Érdemes átnézni a kertet, a balkont és az udvart, van-e bárhol pangóvíz, akár medencében, gumiabroncson, bárhol, ahol kis pocsolyák képződhetnek. A pangóvizet öntsük ki, sepejük föl, a vízgyűjtőt kezeljük gyérítőszerrel, vagy takarjuk le, tegyünk rá esetleg szúnyoghálót. Az önkormányzat ügyfélszolgálatán a kerületiek szúnyoglárva-gyérítőszert is kérhetnek.

Országosan is küzdenek a vérszívók ellen

Tizenkét vármegye háromszáznegyvenöt településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés – tudatta hétfői közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A héten összesen 74 ezer hektáron földi módszerrel, platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel gyérítik a vérszívókat a szakemberek. A földi kezeléseket napnyugtát követően végzik, az a hőségriasztás alatt is a tervek szerint zajlik – közölte az OKF.

Mint írták: a gyérítést végző járművekkel a Duna teljes szakaszán, azaz a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest érintett kerületeiben, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében lehet késő estétől találkozni. Ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Zala vármegye számos településén lesznek földi kémiai kezelések. A szúnyoggyérítések pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján – tették hozzá.

Olyan meleg van, hogy nem lehet a levegőből gyéríteni

Arról is beszámoltak, hogy az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség.

A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják – ismertették. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a központi és önkormányzati szúnyoggyérítés eredményességét nagyban segítheti a lakosság azzal, ha felszámolja a ház körül található tenyészőhelyeket, ami elsősorban a vízzel teli edények, hordók, ládák rendszeres kiürítését jelenti.

 

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024