2024. 07. 13.
időjárás

„Ez a dupla szárnyas kapu 100-150 éves, a teljes felújítása pedig hat-kilenc hónapot vesz igénybe” – kezdte a történetet Rigó Róbert asztalos mester, akit július végi találkozásunk idején még nagy munkában találtunk a Székely utca 2–4. szám alatti ház kapualjában. A szakember épp az utolsó simításokat végezte a pályázati összegből megújult, gyönyörűen faragott bejáraton. Fotóink is még nyáron készültek, a nagy munkálatok utolsó fázisában.

„Ez egy vegyes építésű, úgymond kompozit anyagú kapu: maga a test a belső részen fenyőből készült, a külső, utcai front pedig egy tölgyfából erre épített kültéri burkolat”

– tárta fel a bejárat titkait a mester, aki azt sem rejtette véka alá, hogy miért épp őt kérték fel a komoly szakértelmet kívánó feladatra:

„Egyik kapu hozza a másikat. Már akkor tárgyaltak velem, amikor 2015-ben a Szilágyi Dezső téri Neuschloss-palota bejáratán dolgoztam.”

És valóban, a ház szomszédságában álló tekintélyes, Duna-parti épület főbejáratán észre is vehető a szakember nevét feltüntető pici réztábla. De az ő keze munkáját dicséri a Bem rakparti Andrássy-palota, vagyis az egykori I. kerületi művelődési ház bejárata is.

A mestertől egyébként azt is megtudtuk, hogy a restaurálás azért tart hónapokig, mert a legapróbb darabokra szét kell szedni, „le kell vetkőztetni a szerkezetet, mint egy gyönyörű nőt”. Vannak persze szűk keresztmetszetei a munkának: amit nem tudott műhelybe szállítani, azt helyben, a kapualjban kellett felújítania:

„Ez idő alatt szinte a lakóközösség részévé válik az ember, már azt mondogatták, hogy bejelentenek. Rendszeresen kaptam kávét, üdítőt, egyéb finomságokat.”

Rigó Róbert munkában

Nem elég egy mesterség

Rigó Róbert szerint nem lehet csupán egy tudáskészlettel nekilátni egy ilyen munkának: „Ez jóval túlmutat az asztalosság keretein. Ahhoz is érteni kell, de konyítani kell a fémművességhez, a lakatossághoz, a festéshez, a képzőművészethez és a villanyszereléshez, hiszen többnyire minden kapun kell kisebb-nagyobb fémmunkákat végezni, és a vezetékek helyét is meg kell találni a szerkezetben.”

Az sem mindegy, milyen kilincs, vagy gomb kerül a bejáratra. Szavai szerint amint készek a „micsinyákolás” utolsó simításai, egy stílusában illő kovácsoltvas, ritkábban réz kapunyitó kerül a bejáratra. A mester tapasztalata szerint a kapu megújulása csak a kezdő lépés ahhoz, hogy a teljes kapualj és a bejárat újjászülessen: szerencsére több társasháznak kedve támad a kapu után más épületrészek megújítására.

Hitvallás és névjegy az utókornak

A Rigó Róbert által helyreállított kapukba azonban nem csak az elmúlt 25 évben végzett 50 restaurálás minden tapasztalata kerül be:

„El szoktam rejteni bennük egy időkapszulát, amelybe a jelenleg forgalomban lévő pénzérmékből jut egy-egy darab, tartalmaz egy, a felújítás dátumával és a nevemmel ellátott írást, a szülővárosom, Jászberény újságjának aktuális címlapját, illetve a Magyar Hiszekegy sorait. Nagyon fontos számomra a nemzettudat, hogy a magyarság megerősödjön és felvirágozzon. Ezért aztán ezt is beleépítem a kapukba.”

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024