2024. 07. 12.
időjárás

Tavaly októberben volt 70 éve, hogy Szép Ernő, a XX. század első felének egyik meghatározó magyar regény- és drámaírója, költője és újságírója visszaadta a lelkét a Teremtőnek. Az évfordulóval a nagy hatású művész írásai szabadon felhasználhatóvá, illetve digitális formában is elérhetővé váltak. Ennek apropójából az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) irodalmi esttel tiszteleg az író emléke előtt.

Május 15-én, szerdán, 17 órakor az OSZK főépületében (1014, Budapest, Szent György tér 4–6.) ingyenes kerekasztal-beszélgetéssel várják azokat az irodalombarátokat, akik kíváncsiak arra, hogy látja a ma olvasója, színházi közönsége Szép Ernő munkásságát, és hogyan ítéli meg a jelen irodalomtudománya a sokoldalú alkotót.

A szakemberek Szép Ernő kabarétól induló, a szépirodalomig és a világot jelentő deszkákig húzódó pályaívét, illetve a mai napig töretlen népszerűségű drámáit járják majd körbe. Illetve kísérletet tesznek arra, hogy újragondolják a sokoldalú, önmagát lírikusként meghatározó, de a közönség által inkább próza- és drámaíróként számon tartott szerző irodalomtörténeti szerepét.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

  • Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa;
  • Győrei Zsolt drámaíró, dramaturg, műfordító, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, szakfelelőse;
  • Jakab-Balogh Lilla irodalomtörténész;
  • Pányik Tamás rendező, fordító;
  • Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, sajtótörténész, kritikus, az MTA Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztálya tudományos főmunkatársa; illetve
  • Tverdota György irodalomtörténész, a József Attila Társaság elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára.

Az érdeklődők emellett megzenésített versekben gyönyörködhetnek Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, a Kaláka együttes alapítója előadásában.

Olvassunk ingyen Szép Ernőt!

Az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából, a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) felületén 2024 januárjától elérhető, és ingyenesen letölthető Szép Ernő teljes, nyomtatásban megjelent munkássága.

A művek a MEK felületén kereshetők és böngészhetők (az oldal keresője ITT található).

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024