Georgia lesz a díszvendége a 33. Budapest Borfesztiválnak, amely több magyar és nemzetközi termelő boraival, és a borkultúrához köthető programokkal vár szeptember 12. és 15. között a Budavári Palota teraszain. A régészeti kutatások szerint nyolcezer éves borkultúrával bíró Georgiában (Grúzia) készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket a mai napig az évezredekkel ez előtti technológia alapján készítik. A kaukázusi ország borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg Georgia egyedi boraival az idei Budapesti Borfesztiválon.
A világ legdinamikusabban fejlődő bor régiójának megismerésén túl a Georgia tájegységeire jellemző gasztronómia is bemutatkozik a rendezvényen: a látogatók olyan ételeket ismerhetnek meg, mint például a hachapuri, a húsos batyu (hinkali), vagy a grillezett, nyársra tűzött húsételek (mtsvadi).
A Budapest Borfesztivál azonban nemcsak Georgiáról szól majd, a streetfood ételeken túl különböző konyhák autentikus ételeit is meg lehet kóstolni. A hazai ízek és az egzotikus konyhák kedvelői a fesztiválon többek között osztrigát, olasz és spanyol sonkákat, prémium burgereket, helyben sütött császármorzsát, csokoládé-különlegességeket és bonbonokat is fogyaszthatnak. A borfesztivál díszvendégei a Halászó gyerekek teraszán táncelőadásokkal és koncertekkel adnak ízelítőt a kaukázusi ország hagyományőrző kultúrájából. Idén a VinAgora Nemzetközi Bor versenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok fognak bemutatkozni. Így a fesztiválon közülük a Hunyadi udvaron a szekszárdi Garai Pincészet, a mátrai Palik Pincészet, a kunsági Strázsahegyi Borház, valamint a tokaji Tokaj-Portius Pincészet termékeivel találkozhatunk.
(A cikk megjelent a Várnegyed 2024/15. számában. Fotó: Budapest Borfesztivál)