A Zöldfától a Mákos Gubáig – Változatok egy étteremre két és fél évszázad távlatában
Ma már talán nehéz elképzelni, de volt idő, amikor sikk volt a Krisztinavárosba, és konkrétan a Krisztina térre járni, akár egy finom ebédért, akár egy esti mulatság kedvéért. Ezeknek az időknek ugyan már csak az emléke él, de a hamu alatt azért még izzik a törekvés, ami talán újra tudja éleszteni a régi tüzet.
Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a Krisztina körút 65-67. alatt szeptember végén ismét kinyitott a februárban váratlanul bezárt Mákos Guba Bistro. Az étterem november 1-jéig 10 százalékos, à la carte-akcióval várja az I. kerületi betérőket, de nem csak ezért érdemes ellátogatni a vendéglátóhelyre: ott ugyanis részeseivé válhatunk a már említett krisztinai gasztromúltnak.
Szárba szökkenés
A Havas Boldogasszony Plébániával szemközti, a Krisztina körút és a Mészáros utca sarkán fekvő telek pár száz évvel ezelőtt még nagyon más arcát mutatta, mint manapság.

Saly Noémi Budapest-történész beszámolóiból tudjuk, hogy a Krisztina tér 7. szám alatt már 1772 óta működött a Zöldfa Vendéglő, Hoppinger Ignác vezetésével, akkor még Grüner Baum néven.

1775-től nyert magyar nevet, a XIX. század végén a helyi tulajdonosa, Bittner Alajos 1893-ban adta el a vendéglőt Fukáts Jánosnak; 1900-ban pedig Beranek Elek, majd utána Szívós Zsigmond vette át. A telken álló két ház a XIX. század végén épült egybe, emeletesre bővítésével pedig nemcsak a Budai Polgári Casino első otthona lett, hanem immár a klasszikus, zenés, kertes Zöldfáé is.

Az új épületet is csak Zöldfa-házként emlegette a köznyelv, fénykorát pedig a híres vendéglős, Spolarich György idején élte. 1944. december 10-én orosz bomba hullott az épületre, amelynek a sarokrésze az ostrom idején semmisült meg. Ilyen állapotban vette át a koalíciós években Göndör Sándor.

Reinkarnációk
Az 1949-es államosítást a Zöldfa sem kerülte el, sorsát pedig a fővárosi lakáshiány pecsételte meg: 1963-ban erre hivatkozva húzták fel a telekre a „Z-ház” névre keresztelt, 70-80 lakásos, ma is álló két betonmonstrumot.

A Zöldfa 1966-ban, a Gellérthegy utca felé eső épület földszintjén született újjá, kétszintes, 240 férőhelyes „modern éttermi kombinátként”.

Ez az 1990-es évek közepéig működött, utána bankká, később pedig drogériává alakul. A Krisztina körúti épületben az étterem egyfajta leágazásaként 1970-ben presszó-bisztró részleg nyílt, ennek a helyén működik jelenleg is a Mákos Guba Bistro, amely megőrizte a régi vendéglátóhely teraszát, illetve a hatalmas üvegablakait.


Ezek szélesre tárják, valósággal az utca részévé teszik az itt átélhető gasztronómiai élményt. Az amerikai dinerek világát idéző enteriőr kellemes helyszínéül szolgál a többségében hagyományos magyar ízekkel dolgozó, de a mai igényeket is kielégítő kínálat végigkóstolásához.

A menü változatos, és az étlapon is találunk húsmentes opciókat. Az ételallergiával küzdőket praktikus jelzések igazítják el, mely fogásokat érdemes kerülniük, a kiválasztott ételeket pedig figyelmes kiszolgálás mellett fogyaszthatjuk el.
(A cikk megjelent a Várnegyed 2024/18. számában)