2024. 07. 19.
időjárás

December 1. és 24. között szervezi meg adventi vásárát a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Márai Sándor Kulturális Közalapítvány a Budai Várban, a Szentháromság téren, ahol sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket.

Az Advent Budán című programsorozat részeként a neves mesterek zsűrizett portékái mellett színpadi programokkal, kézműves foglalkozásokkal, népművészeti betlehemmel, a magyar népi gasztronómia remekeivel, gyertyagyújtással és ünnepi hangulattal várják a látogatókat – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a három hetes ünnepi rendezvényen a Népművészeti Egyesületek Szövetsége legkiválóbb mesterei vesznek részt, a több évtizedes kékfestő dinasztia kézművesei mellett keramikusok, tűzzománc és mézeskalács készítők zsűrizett, míves termékei csodálhatók és vásárolhatók meg, de Üzbegisztánból és Kazahsztánból is érkeznek ékszerészek és textilkészítők.

A tájékoztatás szerint az M-ART (Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága) közreműködésével ingyenes ajándékkészítő műhely várja a gyerekeket délutánonként, ahol a különböző foglalkozások keretében elkészíthetik szeretteiknek szánt karácsonyi ajándékaikat.

Naponta más-más foglalkozással örvendeztetik meg a családokat, lesz egyebek mellett adventi naptár, méhviasz gyertya, gyékény ajtó- és ablakdísz, üdvözlőlap és karácsonyfadísz készítés gyöngyből, mézeskalács sütés és díszítés is.

A Szentháromság téri esemény különlegessége, hogy kedvezményesen kapnak bemutatkozási lehetőséget az első kerületi művészek és vállalkozások, a látogatók megismerkedhetnek a kerület testvérvárosainak – Lendva, Révkomárom, Székelyudvarhely és Zenta – kézműveshagyományaival.

Hétvégénként színpadi programokkal várják az ünnepre hangolódni vágyó közönséget, fellép többek között a Hot Jazz Band, Szalóki Ági és zenekara, a Kaláka, a Misztrál és a Kolompos Együttes, valamint Bognár Szilvia és zenekara – olvasható az összegzésben.

Mint írják, a rendezvényre a népi gasztronómia miatt is érdemes lesz kilátogatni, hiszen a forraltbor és a meleg tea mellett több hungaricum étel is megjelenik az Advent Budán programsorozaton, ahol többek között kürtőskaláccsal, pozsonyi kiflivel és tokaji borokkal várják a gasztronómia iránt érdeklődőket. A Szentháromság téren december 2-től szombatonként adventi gyertyagyújtás lesz, amelyen minden héten részt vesz az I. kerület egy-egy felekezete.

Igazi látványosság lesz Erdélyi Tibor, Népművészet Mestere, Kossuth-díjas fafaragó Betleheme és a vásár különlegessége, hogy lehetőség lesz Böjte Csaba adománygyűjtéséhez csatlakozni a nevelőszülők részére. Az esemény fővédnöke Böröcz László, a Miniszterelnökség Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztosa – áll az összegzésben.

(MTI)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024