2024. 07. 19.
időjárás

Hova is menekülne a napsütés elől a messziről jött turista, miután a hűs Mátyás-templomból kilépve megcsapja a déli nap? Hát persze, hogy a Kurjantó Bisztró és Party Service karjaiba, avagy más néven a BBQ&Grill Teraszra! Nekünk a hely egészen lesújtó, többségében egycsillagos értékelései keltették fel a figyelmünket, amivel alighanem Budapest legrosszabb vendéglátós reputációját tudhatja a magáénak.

A templom melletti park mélyén, az általános iskola tűzfalára támaszkodik a félköríves Kurjantó Bisztró vendéglátó egység, körülötte sok-sok, napernyővel védett faasztallal. Kiszolgálás nincs, a pultnál kell kérni a lángost, a hot-dogot, grillhúst és hasábburgonyát. Egyszóval mindazt, amit a megfáradt idegen gyorsan, jóízűen elfogyasztana a kulturális élmények után. Gyorsan rendelünk is egy laktatónak képzelt fogást: természetesen lángost! Kétezer forintért ez nem is lehet annyira rossz választás, kipróbáljuk a gasztronómiai értelemben idegenül hangzó mozarellás verziót. Sajnos csalódnunk kell, egy valószínűleg jó ideje a csöpögtetőben várakozó példányt kell majszolnunk, sehol a friss, ropogós élmény, amit a lángos esetében gyerekkorunk óta megszoktunk. A tészta porlik, nem pedig foszlik a szájban.

Lángos a Kurjantó Bisztróból

A kinti asztalokat itt nem sokszor tisztíthatják, nekünk éppen egy olyan jut, amire már rászáradt-égett a madárguanó. A napernyőt néha megrezzenti a szél, újabb száraz ürülékdarabkákat szórva elénk. Kellemetlen. Mint ahogy a hasábburgonya is háromezerért, a hot-dog menü hétezerért. A papírpohárba szervírozott felejthető kávé ezeregyszáz forintért már nem is tűnik fel, bár a környező (összehasonlíthatatlanul magasabb színvonalú) helyek is fillérre ennyiért mérik a feketelevest. Kézmosásra itt nincs lehetőség, a vizesblokkban állítólag épp most szerelnek. Más kérdés, hogy keresve se találtunk Toilet feliratú ajtót, és a korábbi vendégértékeléseknek is visszatérő fordulata a WC hiánya, illetve hogy a személyzet egy (fizetős) nyilvános toalettet ajánl a vendégeknek. Előttünk szintén lángost rendelt egy magyar nyelven akcentussal beszélő idős úr, ezek után nem álljuk meg, hogy meg ne kérdezzük: neki hogy ízlett ez a hungarikum? Tömör válasza ennyi: Bűnrossz! Mondja meg nekik, hogy helyben süssék ki, ez már tegnap óta ott állt! Lám, nemcsak mi csalódunk már az első kanyarban. A Google térképén csak úgy záporoznak a negatív vélemények a legkülönbözőbb nyelveken, de hogy a hely 166 komment alapján az 1,8-as átlagot érdemelte ki, az a jelenlegi budapesti gasztroszínteret tekintve már csúnya leégéssel ér fel.

Kurjantó Grill & BBQ: Budapest_legrosszabb étterme a Halászbástya mellett

Az ügy hátterét az Index mutatta be, részletezve, hogy Kun János párbeszédes budavári önkormányzati képviselő 2022 májusában terjesztette elő, hogy a Kurjantó Bisztró Kft. pályáztatás nélkül kaphassa meg egy 128 négyzetméteres pavilon bérleti jogát a Mátyás-templom és a Halászbástya tőszomszédságában. A bérlő 90 napra, havi 800 ezer forintért kapta meg az üzlethelyiséget, amit a polgármesteri hivatal előterjesztésére többször 90 napra meghosszabbítottak. Eközben a polgármesteri hivatal hiába ígérte, hogy megpályáztatják a bérleti lehetőséget, a bérleti pályázatokból rendszeresen kimaradt a pavilon. 2023 júliusában a V. Naszályi Márta által jegyzett előterjesztés ismét 90 napos hosszabbításról szólt, azonban az immár jobboldali többségű bizottság úgy döntött, hogy csak 60 napra hosszabbít, azzal a feltétellel, hogy ezalatt le kell folytatni egy egyfordulós, nyilvános pályázatot. A versenyeztetés során az addigi bérlő, a Kurjantó Bisztró Kft. tette a legmagasabb ajánlatot, a korábbi bérleti díj hétszeresét, havi 5,3 millió Ft-ot kínált a pavilonért. Az I. kerületi Fidesz szerint a bérleti viszony kezdetétől 2023 augusztusig mindössze 9,2 millió Ft bevételhez jutott az önkormányzat, 2023 szeptemberétől 2024 szeptemberéig viszont 64 millió forint folyik be a bérlőtől. Álláspontjuk szerint emiatt 55 millió forintos kár érte a kerületet a pályáztatás nélküli időszakban.

A Kurjantó Bisztró a Szentháromság téren

De még egyszer magáról a helyről, a pavilonról. A félköríves kiszolgáló helyiség üvegtetejét jócskán átmelegítette a nap, nem irigyeljük a bent dolgozókat. Poros, koszos a portál, a ZÁRVA táblát senki nem fordította meg NYITVA állásra, a látszatra itt sajnos nem adnak. A tető szélére akasztott cserepes (mű)virágok sem enyhítenek a kellemetlen összképen. Mindez csak a felszín, nemcsak itt vannak gondok. A közelmúltban felmerült a gyanú, hogy tízmilliókat bukhatott az önkormányzat a pavilon kiadásával, amit a párbeszédes Kun János kezdeményezett a Tulajdonosi Bizottság elnökeként. A helyi Fidesz számításai szerint akár 55 milliós bérleti díjtól is eleshetett az önkormányzat azzal, hogy a Halászbástyánál lévő üzletet pályáztatás nélkül adta bérbe a Kurjantó Bisztró Kft-nek. Így a verseny nélkül kijelölt bérlő 64 millió forint helyett mindössze 9 millió forintot fizetett a Szentháromság téren található pavilonért. V. Naszályi Márta polgármester állítása szerint értékbecslő állapította meg a bérleti díjat, és egyébként is, a pavilon a fideszes városvezetés ideje alatt üresen állt. Ezt viszont Böröcz László fideszes polgármesterjelölt fényképekkel cáfolta, bemutatva, hogy ott már 2018-ban is vendéglátóhely működött.

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024/7. számában)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024