2024. 07. 13.
időjárás

Tavaly április 18-án hunyt el Török Ádám zenész, dalszövegíró, a legendás Mini együttes alapítója. Egész élete a Várnegyedhez köti, gyerekkorát a Szabó Ilonka utcában töltötte, a Toldy Ferenc, majd a Petőfi Sándor Gimnáziumba járt.

Számos koncertet adott az akkor még Ifiparkként ismert Várkert Bazárban és a Bem rakparti Budavári Művelődési Házban. A Mini együttest 1968-ban alapította, 1987-ben szólókarriert kezdett, fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban. Később Török Ádám és a Mini néven élesztette újra a híres formációt, így jutottak el Tel-Avivba és Erdélybe is. Nagy átéléssel előadott, improvizatív fuvolafutamai saját nemzedékének fülében csengnek ma is. A kemény blues-tól az ütemes rockon át a balladisztikus zenei elbeszélésekig sokféle stílus jellemezte számait.

A Nemzeti Hauszmann Program videójában szeretettel vallott szűkebb hazájáról, Budavárról. „Minden zeg-zugát ismertük, tiszta rom volt, de romantikus volt” – mondta.

Kevéssel halála után kis szoborral emlékeztek meg róla ott, ahol rengeteg fellépése volt: a Bem rakparti egykori Budavári Művelődési Ház, más nevén Bem6 előtt. Ezt a miniszobrot viszont nem sokkal kihelyezése után ellopták.

Török Ádám Budavár díszpolgára és a Budavárért Emlékérem birtokosa. Hetvenöt éves volt.

Nyitókép: Wikipedia/Solymári – a feltöltő saját munkája

 

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024