2024. 07. 13.
időjárás

Ötvenkilenc éves korában elhunyt Végh András régész, a Budai Várban zajló régészeti feltárások meghatározó alakja, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának korábbi igazgatója.

Végh András 1983 és 1988 között végzett Kubinyi András középkorkutató professzor tanítványaként az ELTE középkori régészet-történelem szakjain. 1987-ben belépett a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Osztályára, ahol 1988-tól dolgozott régészeti feltárásokon, majd 1991-től önállóan vezetett számtalan ásatást Budapest területén. Ő volt a középkori kőfaragvány-gyűjtemény vezetője is. A 2010-es évektől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetében vállalt munkát. 2016 és 2020 között volt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum igazgatója.

Pályatársa, Takács Miklós régész, egyetemi oktató a következőképpen emlékezett meg róla: „Ő a magyar régészeti kutatás egyik kimagasló egyénisége, a középkor-régészek középnemzedékének egy igen fontos tagja, kiváló kutató és a hallgatók által tisztelt és szeretett egyetemi oktató. Ásatásainak a száma igen nagy, jelentős részüket a Budai Várban hajtotta végre. Így róla túlzás nélkül elmondható, hogy a középkori Buda topográfiájának kiváló ismerője volt. Tudását a nagyközönségnek is át tudta adni, híresek voltak a Budai Várban szervezett sétái, amelynek során laikusként is meg lehetett ismerni a Várat.”

(Nyitókép: PPKE BTK Régészettudományi Intézet)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024