2024. 07. 12.
időjárás

Nem hagyományos emléktábla idézi mostantól Bor Pál festőművész, grafikus, szobrász munkásságát a Széna tér 1/A számú ház bejáratán. A ház kapualjában tartott június 20-i rövid avatási ünnepségen beszédet mondott Bor András, a művész unokája és Bor Mihály dédunoka, aki felidézte az ebben a házban élt művész pályájának főbb állomásait.

Az 1982-ben, 92 évesen elhunyt alkotó a modern hazai festőművészet jeles alakjának számít, francia és magyar mesterektől egyaránt tanult, megfordult a híres nagybányai művésztelepen, két évtizedig alkotott Badacsonyban. Budapest 1945- ös bombázásakor a Klotild-palotában lévő műterme leégett, posztimpresszionista, modernista műveinek nagy része megsemmisült. Az Iparművészeti Főiskolán oktatott, foglalkoztatta a szőnyegtervezés, az üvegfestés. Az emléktábla ezért nem véletlenül üvegből készült, a háttérvilágítású táblán a művész önarcképe mellett egy műve is látható. Az emléktábla-avatáson a második kerületi Secundo illetve a ProFun kórusok adtak elő.

Bor Mihály, a művész dédunokája, Gulyás Gergely Kristóf, Fazekas Csilla önkormányzati képviselők, Maczó Veronika, a Márai Sándor Kulturális Közalapítvány kuratóriumi elnöke, és Bor András, a művész unokája

Bor Mihály, a művész dédunokája, Gulyás Gergely Kristóf, Fazekas Csilla önkormányzati képviselők, Maczó Veronika, a Márai Sándor Kulturális Közalapítvány kuratóriumi elnöke, és Bor András, a művész unokája

– Nem csak a csodálatos történelmi környezetünk miatt vagyunk szerencsések, hanem azért is, mert számos, értéket teremtő szomszédunk élt és él itt, az I. kerületben. Fontos célunk, hogy közösségbe szervezzük a művészeket, és minél több lehetőséget adjunk arra, hogy a Budaváron élők és az ide érkező turisták is megismerhessék munkájukat. De közben nem feledkezünk meg kerületünk egykori kiváló alkotóiról sem, emléküket méltón ápoljuk. Bor Pál festőművészt egész életében erős szálak fűzték Budavárhoz. Egykori Széna téri otthonánál a Márai Sándor Közhasznú Kulturális Közalapítvány támogatásával elhelyezett egyedi üveg emléktábla hozzáférhetővé teszi a helyi kultúra egy kis szeletét mindenki számára – mondta Fazekas Csilla, a körzet önkormányzati képviselője, a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságának elnöke.

Az emléktábla avatása a Széna tér 1/A alatt

Fotók: Szecsődi Balázs

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024/10. számában)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024