2024. 07. 12.
időjárás

Folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozata a pénteken kibocsátott, „Lovarda” megnevezésű, különleges, hatszög alakú színesfém érmével – tájékoztatta az MNB az MTI-t.

A jegybank közleményében kiemeli, hogy a Budavári Palotanegyed egyik legimpozánsabb épületét, az újjáépített Lovardát, valamint előterében a Lovát fékező csikós szobrát ábrázoló emlékérme a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató sorozatot gazdagítja, amelynek elemei egyedülálló módon egybeilleszthetőek, méhsejtszerkezetet alkotva. A 3000 forint névértékű, Nordic gold alapanyagú érmét Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Mint felidézik, a Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy Magyarország kiemelkedő értékű szellemi és kulturális öröksége, a Budavári Palotanegyed a fénykorában, a 19-20. század fordulóján kialakult arcát mutassa úgy, ahogy azt Hauszmann Alajos építész megálmodta.

A Magyar Királyi Lovarda eredeti, neobarokk stílusú, szecessziós jegyeket is viselő épülete 1899 ás 1901 között készült el Hauszmann Alajos tervei alapján. Az épület magyar jellegét hangsúlyozza, hogy előtte állították fel ifj. Vastagh György négy méter magas, Lovát fékező csikós szoborkompozícióját 1901-ben. A Lovardát kezdetben az uralkodó és családja számára tartották fenn, majd a két világháború között vált látogathatóvá, 1938-tól itt működött a budai Vár őrségének spanyol lovasiskolája. A második világháborúban megsérült épület megmenthető lett volna, de a kommunista hatalomátvétel után ideológiai okokból elbontották. Az újjáépítést követően, 2021-ben multifunkcionális rendezvénytérként újra megnyitotta kapuit – áll a közleményben.

A Lovarda-emlékérme

Az épület szerkezete követi az eredeti geometriát, de kialakítását befolyásolták a mai előírások és az új funkciók. Az épület belsejének leglátványosabb részét, a lovaglóterem ácsolt fadíszmennyezetét eredetileg Neuschloss Károly cége készítette, a hatalmas méretű, fehér és zöld színű üvegablakok pedig Róth Miksa műhelyéből származtak. Restaurálása után a Csikós udvar névadó alkotása, a Lovát fékező csikós szobra is visszaköltözött eredeti helyére, az épület főbejárata elé.

Az MNB közleményében kiemeli, hogy terveik szerint az egymáshoz illeszthető, 7 tagúra tervezett sorozat részeként évi rendszerességgel jelenik meg egy-egy emlékérme, amelyek a Nemzeti Hauszmann Program keretein belül felújított vagy újjáépített épületeket, valamint más várbéli helyszíneket örökítenek meg. A „Lovarda” elnevezésű a második a sorban.

Az emlékérme előlapján a Budavári Királyi Palota épületének XIX-XX. századi századfordulós állapotot tükröző homlokzati részlete látható. A fölötte köríven futó díszítőmotívum a Szent István-terem falikárpit-mintáját idézve, az érmesorozat kezdő darabjára utal vissza, és fonódó motívumként a sorozat következő tagjait is összeköti. A plasztikusan és rajzosan megjelenített motívumokat kettős körív választja el, közöttük a „3000 FORINT” értékjelzéssel megszakított gyöngysor látható. Az előlapon találhatóak a törvényes fizetőeszközök kötelező éremképi elemei, fent két sorban a „MAGYARORSZÁG” felirat és a „2023” verési évszám, bal oldalon a „BP.” verdejel – áll a közleményben.

Az egyedi, hatszög alakú emlékérme úgynevezett Nordic gold ötvözetből készült, 89 százalék réz, 5 százalék alumínium, 5 százalék cink és 1 százalék ón hozzáadásával, súlya 20 gramm, egymással szembeni csúcsainak távolsága 37,18 mm, széle sima. Az emlékérme a kibocsátás után a készlet erejéig egy évig névértéken vásárolható meg péntektől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve webáruházában, valamint a Budavári Palotanegyed ajándékboltjaiban.

(MTI)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024