2024. 07. 12.
időjárás

Közel ötmilliárdos ráfordítás után nyílhatna meg a török kori fürdő és a Csipkerózsika-álmát alvó Rác Hotel

Támogatta a Rác fürdő felújítására vonatkozó koncepciót a Fővárosi Közgyűlés szeptember végén, így a legújabb és aktuális elgondolás szerint a rekonstrukció a Budapest Gyógyfürdői Zrt. (BGYH) saját forrásai terhére valósulna meg.

A Gellérthegy északi lábánál található Rác fürdő felújításáról és az ahhoz kapcsolódó szálloda építéséről eredetileg még 2002 májusában döntött az akkori Fővárosi Közgyűlés. Anno a képviselők olyan konstrukciót fogadtak el, hogy a műemlék jellegű fürdőépület felújítása mellett a szomszédos két, – az akkor a főváros által biztosított – telken (Tabán) szálloda is épüljön. A 2010-ben elkészült, de azóta sem megnyitott Rác fürdő sorsa máig is rendezetlen, a felújított fürdő és szálloda állapota pedig egyre csak romlik.

Az elmúlt években újra és újra felröppentek hírek, hogy miként lehetne a patinás fürdőt és az újonnan épített szállodát végre megnyitni a látogatók előtt, de egyelőre – és minden hír ellenére – a fürdő és a szálloda zárva, az idő pedig ismét erősen érezteti múlását az épületeken.

Fővárosi képviselőink a 2023 szeptemberi közgyűlésen egyetértettek azzal, hogy a BGYH a saját forrásai terhére írja ki és bonyolítsa le a fürdőépület kivitelezési közbeszerzési eljárását és a beruházás elvégzését 4,6 milliárd forint plusz 10 százalék tartalékkeret és további legfeljebb 460 millió forint opció összeghatárig.
A Bősz Anett főpolgármester-helyettes által jegyzett legújabb előterjesztést 17 igen és 4 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadta el a jelenlegi testület, amely elvi egyetértését fejezte ki a BGYH felújítási koncepciójával.

A testület egyetértett azzal is, hogy a BGYH a fővárosi vagyonkezelő központtal együttműködve készítse elő és bonyolítsa le a „Rác Hotel” – és „last call“ opciós joggal az étterem – bérbeadására, illetve értékesítésére vonatkozó nyílt pályázatot, azzal, hogy a pályázat eredményeként a társaság a Fővárosi Közgyűlés előzetes jóváhagyásával köthet csak szerződést.

A legutóbb elfogadott előterjesztés szerint a fürdőépület műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás mindössze 40 százalékára becsülték. A gazdaságossági számítások alapján elmondható, hogy egy várhatóan tíz év alatt megtérülő, műemlékfürdőre vonatkozó beruházásról van szó, – írták a közleményben. A javaslatban kiemelték, hogy a Rác fürdő minél előbbi megnyitása nemcsak a vagyon hasznosítása és a beruházás megtérülése miatt fontos, hanem a Gellért-fürdő jövőbeni részleges és időszakos bezárása miatt is, mert a Rác és a Rudas fürdő részben helyettesítheti a budai oldal legnagyobb fürdőjét. A BGYH bevételeinek ily módon történő, hosszú távú biztosítása kiemelten fontos érdek.

Forrás: MTI, Budapest Portál

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024