2024. 07. 19.
időjárás

A megfázás a téli időszak gyakori betegsége. Az időjárás amellett, hogy változékony, alapvetően hideg. Ilyenkor több időt töltünk zárt térben, közösségben, és ez mind kedvez a kórokozók terjedésének. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogyan csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát.

Öltözzünk melegen!

Valójában nem a hidegebb idő miatt betegszünk meg ősszel és télen, a megfázást vírusok okozzák. A hideg időjárás annyiban járul hozzá a gyakoribb megbetegedésekhez, hogy hidegben romlik az immunrendszer működése, a száraz, hideg levegő pedig kedvez a vírusok terjedésének (ez nem csak a banális megfázást okozó vírusokra, de a Covidot okozó kórokozóra is vonatkozik). Támogassuk az immunrendszer működését azzal, hogy az időjárásnak megfelelően öltözködünk, a kezeket és a lábakat is melegen tartva!

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria

Pótoljuk a vitaminokat!

Az immunrendszer működését elsősorban C- és D-vitamin szedésével tudjuk támogatni. A D-vitaminról az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy nemcsak a csontjaink megőrzésében, hanem többek közt a légúti betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. A vírusok elleni védekezést emellett szelén és cink szedésével is tudjuk segíteni.

Mozogjunk!

A rendszeres mozgás, a szabad levegőn töltött idő nagyon sokat segít ősszel is. Nemcsak az immunrendszer működését támogatja, de a hangulatunkra is jó hatással van. A fizikai aktivitás során az intenzív mozgás hatására tisztulnak a kis légutak is – a pangó váladék kiváló táptalaj a kórokozóknak – a fokozott igénybevétel tehát tisztítja a tüdőt.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024