2024. 07. 19.
időjárás

Egyedülálló nemzeti kincsünk az első magyarországi nyomtatott könyvünk, a Budai Krónika, amelyből csupán tíz példány maradt fenn. 

Éppen 550 éve, hogy a német Hess András budavári nyomdájában elkészült az első magyarországi nyomtatott könyv, az úgynevezett Budai Krónika. Amely nem más, mint a Károly Róbert Anjou-házi magyar király idejében élt, bizonyos János budai minorita szerzetes történeti művének foglalata, kiegészítve Küküllei János ferences szerzetes Nagy Lajos-életrajzával. 

Hess András mindenképpen átfogó és kellőképpen reprezentatív, teljességre törekvő művet szeretett volna “piacra dobni”, így nem elégedett meg azzal, hogy a Krónika a nagy középkori király, Nagy Lajos (1342-1382) koránál ér véget, így Magyarország történetét az akkori jelenkorig folytatta. Így 1382 és 1468 között egy vázlatos áttekintést olvashatunk hazánkról. 

Az első magyarországi nyomdai termék azért is különleges, mert világi a témája; máshol Európában túlnyomórészt az volt jellemző, hogy a nyomdák első nyomtatványként egyházi vonatkozású műveket állítottak elő, mint pl. Biblia, Missale (misekönyv).

Az 1473-as kiadás után rögtön nagy érdeklődés támadt az átfogó történeti mű iránt, így Hess kifogyott a példányokból. Ezt abból is tudhatjuk, mert a közelben – délnémet nyelvterületen –  több kéziratos másolata is fennmaradt, ráadásul ezekből egyet idehaza őriznek. 

A ma ismert nyomtatott példányok száma csupán tíz, viszont abból kettő is Budapesten található, háromhoz pedig kiváló minőségben bárki hozzáférhet – az interneten keresztül

Az Országos Széchényi Könyvtár a Budai Krónika kiadásának 550. évfordulóját ünnepelte idén pünkösd vigíliáján. A jubileum alkalmából a könyvtár újra megjelentette a művet, amelyet több állomásos körút keretében mutatott be. A mű idén eljutott Erdély számos városába is.

Hogy Hess kezébe honnan került János budai szerzetes (minden kétséget kizáróan kéziratos) krónikája, nem tudhatjuk, ám az, hogy épp egy budai szerző művét nyomtatta ki, mindenképpen méltánylandó. Így joggal mondhatjuk, hogy a Budai Krónika kétszeresen is budai. 

 

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024