2024. 07. 13.
időjárás

A holokausztot kutatták budavári gimnazisták, a személyes történetekből szabadtéri kiállítás nyílt a Kapisztrán téren a Budai Várban. 

2023-ban határozta el a Kézfogás Testvérvárosi Egyesület, hogy az I. kerületi gimnáziumok és a Budavári Önkormányzat bevonásával Elfeledett történetek címmel emlékezetkutató projektet indít a Kelet-Bajorország koncentrációs táboraiba hurcolt magyar áldozatok emlékének méltó megőrzésére. A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és a Toldy Ferenc Gimnázium diákjai január 27-én, a Márai Sándor Művelődési Házban mutatták be munkájuk eredményét, amelyből április 16-án nyílt kiállítás a Kapisztrán téren. 

Csorba Zoltánné Váry Katalin, az egyesület elnöke a Várnegyednek elmondta, hogy a projekt alapgondolata a Budavári Polgári Szalon Német Társalgó Körében született meg. Mint fogalmazott, a  társaságból Csurgay Margit gyűjtötte ki a halállistából a magyar áldozatok nevét, és elképedéssel láttuk, hogy a 21 ezerből 1100 magyar áldozat volt.”

A Szent Gellért diákjai Czike Gábor, a Szilágyi gimi tanulói dr. Boronkai Szabolcs, a Toldy csapata pedig Németh György mentorálásával vágott neki a feladatnak 2023 szeptemberében. A Holokauszt Emlékközpontban tartott projektindítón a diákok megismerkedtek azokkal a primer és szekunder forrásokkal, amelyek a segítségükre lehettek a 2024 januárjáig tartó munkában. A csapatok a történeti szakmunkák, tanulmányok, naplók, visszaemlékezések mellett az Arcanum Digitális Tudásbázis szolgáltatását is igénybe vették, de több történeti intézménnyel és szakemberrel is felvették a kapcsolatot, akik segítették a kutatásukat.

A koncentrációs táborok történelmi dimenzióit és az egyes, munkaszolgálatra hurcolt áldozatok életútját a holokauszt magyarországi emléknapján, a Kapisztrán téren felállított kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők. A diákok pedig részt vesznek az április 23-i regensburgi Gedenkmarsch-on, ahol szintén kiállítják a kutatási eredményeiket.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024