2024. 07. 12.
időjárás

Igazi fotóritkaságokkal várja Budapest fennállásának 150. évfordulója alkalmából az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Galéria. A tavaly november óta megtekinthető, Az első aranykor című tárlaton a több mint 100 sztereoképet, valamint képeslapfotót csodálhatunk meg a XX. század eleji Budapestről. Az eredetileg február 18-áig tervezett tárlat nyitvatartási idejét április 7-éig hosszabbították meg.

A virágkorát élő főváros eddig sohasem látott pillanataiba és életképeibe tekinthetünk bele, hála a Fortepan képarchívum munkatársainak, akik a Nemzeti Galéria szakembereivel közösen szervezték meg az április 7-éig látogatható attrakciót.

A kiállítási anyag különlegességét az adja, hogy a képeket a drezdai Deutsche Fotothek állományából, egy 1793-ban alapított német képeslapkészítő cég, a Brück & Sohn családi vállalkozás hagyatékában talált negatívokról hívták elő. Az 1903 és 1912 között készült, nagyjából 500 darab budapesti városfotó teszi ki a kiállítás anyagának oroszlánrészét.

A Budai Váralagút 1903-ban (Forrás: Deutsche Fotothek #bs3390)
A Budai Váralagút 1903-ban (Forrás: Deutsche Fotothek #bs3390)

A kiállítás másik részét a jómódú, svájci származású építési vállalkozó és hobbifotós, Schoch Frigyes képeslapfotói alkotják, amelyek egyedi, térhatású technikával örökítették meg Budapest pezsgését.

A tárlat a korabeli felvételek mellett bemutatja az ábrázolt helyszínek későbbi sorsát vagy mai képét is. Örömhír a múlt szerelmesei számára, hogy a kiállítás végeztével a teljes képanyag felkerül majd a Fortepan oldalára.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024