2024. 07. 12.
időjárás

A budaváriak több kisboltot, rendezett parkolási helyzetet és közterületeket akarnak, a baloldali kerületvezetés viszont képtelen a helyiek érdekeinek a képviseletére – mondta Böröcz László, a Fidesz I. kerületi elnöke, miniszteri biztos a kerületi konzultáció eredményhirdetésén.

Több mint 2500 budavári lakó töltötte ki az I. kerületi konzultációt, amelynek eredményeit február 5-én este ismertette Böröcz László a zsúfolásig megtelt Hagyományok Házában.

A kerületi köztisztasági körülmények javításával a válaszadók több mint 97 százaléka értett egyet. A politikus emlékeztetett, hogy 2019 óta rengeteget romlott a helyzet, szemetesek az utcák, nem ürítik a hulladékgyűjtőket. Ez annak ellenére van így, hogy az I. kerület külön fizet a fővárosnak, hogy takarítsa azokat a területeket, amelyek egyébként a kezelésébe tartoznak. Nehezményezték a válaszadók a hajléktalanhelyzetet is, ebből a szempontból a Vérmezőn és a Batthyány téren a legkritikusabb a helyzet.

Böröcz László kiemelte, hogy fontos lenne a közterületek világítását megoldani, és a térfigyelő kamerarendszert kell fejleszteni. Jelenleg 34-35 kamera van a kerületben, a baloldal ezzel kapcsolatos kampányígéreteiből semmi nem lett. A jobboldali többség viszont kézbe vette az ügyet, tavasszal több mint 19 új kamerát fognak telepíteni, 10 régit pedig lecserélnek.

Korlátozni kell az átmenő forgalmat

A konzultáción választ adók csaknem 84 százaléka értett egyet azzal, hogy korlátozni kell az átmenő forgalmat és újabb zebrákat kell kialakítani. Böröcz László szerint nagyobb szigorra van szükség a behajtás korlátozásában. Olyan projektekre van szükség – tette hozzá –, amelyek révén gyalogosbarát közterületek alakíthatók ki, de az itt élők is tudjanak parkolni. Mint mondta, a baloldali választási ígéretek ellenére e téren sem volt előrelépés. Csak a Szent György térről tiltották ki a forgalmat, de az is a kormányzati fejlesztésekhez kapcsolódott. Ezzel kapcsolatban közölte: előkészítették a Naphegy forgalomcsillapítását, a kerületi rendőrség pedig több sebességmérő pontot is kialakít a kerületben.

Kisboltok előnyben

A konzultáció eredményeiből az is kiderült, hogy a kerületiek leginkább a kisiparos és kiskereskedelmi üzleteket, az élelmiszerboltokat és bevásárlási lehetőségeket hiányolják az I. kerületből, valamint több kulturális intézményt, közösségi teret, sport- és egészségmegőrzési lehetőséget szeretnének.

A politikus szerint megoldás lehetne, ha az önkormányzat kedvezményesen adná ki az üres üzlethelyiségeket, amelyek száma az elmúlt időszakban drasztikusan megnőtt. Az önkormányzat nem tett semmit azért, hogy a Covid alatt bezárt vállalkozások újraindítását elősegítse – mutatott rá.

Bírálta a kerület vezetését amiatt, hogy rosszul kezelték a bezárt posták újranyitásának ügyét. V. Naszályi Mártát a képviselő-testület már több mint egy éve felhatalmazta arra, hogy tárgyaljon a Magyar Postával két egység újranyitásáról. Egyelőre csak a Fő utcai posta újranyitása várható, ennek üzemeltetése évente több mint 50 millió forintba kerül.

A főváros blokkolja a gellérthegyi sikló beruházását

A megkérdezettek csaknem 90 százaléka helyeselte, hogy szigorítsák a turistabuszok behajtását a kerületben. Mint elhangzott, a turistabuszok nagy része nem a városon kívülről érkezik, hanem a szállodahajókról szállítják a vendégeket a kerületbe. Bár sok bírságot kapnak a buszos cégek, „felkészült ügyvédekkel dolgoznak, próbálják megtalálni a kiskapukat, ebben pedig partner volt a baloldali városvezetés” – jegyezte meg. A Gellért-heggyel kapcsolatban Böröcz László elmondta: ott csak a sikló lehetne a turistabuszok alternatívája, amelynek készen vannak a kiviteli tervei, de a főváros az utolsó pillanatban meggondolta magát, és érthetetlen módon blokkolja a beruházást. Böröcz László hangsúlyozta: elektromosbusz-hálózatra lenne szükség, egy kerületi körjáratra, de annak mindenképpen önkormányzati kézben kell lennie.

V. Naszályi óriási károkat okoz

A válaszadók csaknem 96 százaléka értett egyet azzal, hogy a polgármesternek végre kell hajtania a demokratikusan megválasztott képviselő-testület döntéseit. Böröcz László emlékeztetett: amióta ismét jobboldali többség van a kerületben, V. Naszályi Márta nem hajtja végre a testület több döntését, amivel rossz példát mutat és óriási károkat okoz a kerületnek. Emiatt nem kapták meg a helyi nyugdíjasok fejenként 17 ezer forintot az idősek napja alkalmából, de megtorpedózta V. Naszályi azt is, hogy szociális alapon 100 ezer forintos fogászati támogatást nyújtson az önkormányzat. Eközben a polgármesteri hivatal működése katasztrofális és átláthatatlan, a hivatalnokok negyede távozott, felmondott egyebek között az összes jogász. A vizsgálóbizottságok nem jutnak érdemi információhoz, a hivatal pénzügyi és jogi átvilágítását több mint egy éve akadályozza a polgármester. Eközben egy, a szocialistákhoz közeli ügyvédnek havi 1,5 milliót fizetnek tanácsadásért, és a budavári adófizetőknek havi 600 ezer forintba kerül Gyurcsány Ferenc volt minisztere, Lamperth Mónika, aki szintén itt főtanácsadó. A városrészben lévő, értékteremtő vállalkozások mindeközben ellehetetlenülnek.

Azokat nem büntetik, akiket igazán kellene

Azzal a kérdéssel, hogy kijelöljenek-e a kerületben kizárólag az itt élők számára használható parkolóhelyeket, 74 százalék értett egyet. Böröcz László sérelmezte, hogy a közterület-felügyelet előszeretettel alkalmazza a kerékbilincset, de a „pofátlan taxishiénákat” és a turistabuszokat nem szankcionálják. Megemlítette: nem volt hatékony megoldás, hogy a közterület-felügyeletet és a parkolási társulást felköltöztették a Várba, viszont legalább egymilliárdot költöttek a székházul kijelölt épületre.

Több mint 88 százalék értett egyet a Czakó utcai sportközpont fejlesztésével. Böröcz László szerint emellett a kerületben további futókörök kialakítására és külső sportolási lehetőség megteremtésére van szükség.

Csaknem 92 százalék válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy az önkormányzat biztosítsa a kulturális kutyatartás feltételeit. Böröcz László kiemelte, az önkormányzat e téren sem vállal felelősséget semmiért, pedig érdemes lenne az olyan programokat folytatni, mint hogy a kerületi gazdiknak oktatást szerveznek és civil kezdeményezésre kerületi kutyás kisokost adtak ki.

A szabadon választott kerületi fejlesztések között a legtöbb válaszadó a parkolási helyzet javítását, az üres üzlethelyiségek hasznosítását és a gyalogosbarát utcák kialakítását javasolta.

A polgármester a sajátjainál sem tudja a kerület érdekeit érvényesíteni

Böröcz László összefoglalásként hangsúlyozta: a kerület vezetésének a kerület érdekeit kell néznie, és együtt kell működnie a mindenkori kormányzattal és fővárosvezetéssel. A baloldali vezetés ehelyett behozta a kerületbe a nagypolitikát, és megpróbálta megakasztani a kormányzati nagyberuházásokat. V. Naszályi Márta a balliberális vezetésű fővárosnál sem tudta érvényesíteni a kerület érdekeit, össz-budapesti szinten az I. kerület az elmúlt négy év vesztese, a fővárosi költségvetés nettó befizetőjévé vált – jelentette ki.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024