2024. 07. 19.
időjárás

Nem válaszolt a közérdekű adatigénylésre a Budavári Önkormányzat Polgármesteri Hivatala azzal kapcsolatban, hogy milyen jutalmazásban részesültek V. Naszályi Márta közvetlen politikai munkatársai, illetve Czukkerné dr. Pintér Erzsébet. A jegyző a Fidesz szerint mindössze nyolc hónapnyi munkája után 5,1 millió forintos jutalmat kapott. Az ülésterembe vonuló aktivisták miatt szünetet kellett elrendelni a legutóbbi testületi ülésen.

„Jelenleg jogi eljárás van folyamatban amiatt, hogy polgármester asszony és jegyző asszony megtagadták a választópolgárok tájékoztatását egy, a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott közérdekű adat igényléssel kapcsolatban”

– fogalmazott az április 11-i képviselő-testületi ülésen interpellációjában Fazekas Csilla jobboldali képviselő. A bíróság első fokon már kötelezte is a Polgármesteri Hivatalt arra, hogy kiadja az ott dolgozók részére nyújtott jutalmakkal kapcsolatos adatokat. Információk szerint a jegyző már próbaideje lejárta után közvetlenül pénzjutalmat vihetett haza. A Fidesz az ügyben közleményt is ki adott, amelyben ezt írták: a törvénytelenségek miatt az önkormányzatnál sorakoznak a kormányhivataltól kapott milliós bírságok, tavaly a hivatal összes jogásza felmondott, sorban távoztak magas szakmai kompetenciákkal rendelkező vezetők.

Czukkerné dr. Pintér Erzsébet válaszában kifogásolta, hogy Fazekas Csilla a hivatal dolgozóinak teljesítményét, illetve annak jutalmazását „önkormányzati üggyé emelte”. Szerinte ugyanis az interpelláció jogintézményébe nem fér bele a képviselő által feltett kérdés.

„Nem értem a mellébeszélést, azt viszont igen, hogy titkolóznak, hiszen információink szerint ön 2023-ban 5,1 millió forintos jutalmat vitt haza az önkormányzattól, úgy, hogy mindössze pár hónapja dolgozott a hivatalban, próbaideje alatt hosszabb szabadságra ment és több hetes közigazgatási szünet is volt”

– mondta Fazekas Csilla.

A képviselő szerint felháborító, hogy Czukkerné dr. Pintér Erzsébet jegyzői jelzésekkel akadályozza a jobboldali képviselők munkáját, míg az üléseken politikai aktorként asszisztál a polgármester tevékenységéhez. A jutalom mellett a jegyző korábban havi 1,5, most 1,8 millió forintos fizetést visz haza, a jegyzői iroda vezetője pedig 3,5 millió forintos jutalommal zárhatta a tavalyi évet.

„Szerintem etikátlan, hogy a jegyző asszony ekkora jutalmat kapott, ami igenis közügy, és igenis fontos, hogy erről tudjanak az I. kerületben élők”

– tette hozzá a képviselő.

Ezalatt kormánypárti aktivisták molinókkal vonultak be az ülésre, amelyek üzeneteiben kifogásolták a magas jegyzői jutalmat. Velük szemben párbeszédes szimpatizánsok tartottak fel táblákat, amelyeken ivókutakat, párakapukat követeltek a kerületbe és a zsinagógafelújítást szorgalmazták. A polgármester nem szólt hozzá a vitához, de szünetet rendelt el.

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024., 05. számában; fotók: Tóth Tibor)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024