2024. 07. 19.
időjárás

Továbbra is komoly konfliktusforrás a Budai Várba szabálytalanul behajtó turistabuszok ügye, könnyen előfordulhat, hogy hamarosan a legfelsőbb jogi fórumig juthat a kérdés. A budavári képviselő-testület zárt ülésen nem kevesebb, mint 209, személyszállítást végző buszos céget érintő közigazgatási szankcióval kapcsolatos fellebbezés ügyében döntött.

Ez a magas szám azt jelzi, hogy a turistabuszok továbbra sem veszik figyelembe a behajtási tiltást, majd a rájuk kiszabott büntetést a buszos cégek megtámadják.

„A sokszor behajtási engedélyt sem kérő buszos cégek 2023 novembere óta közel 500 fellebbezést nyújtottak be az alkalmanként 150 ezer forintos bírságok ellen az önkormányzathoz, amelyeket peresítettek is”

– foglalta össze a helyzetet Varga Dániel önkormányzati képviselő. Az ügyben önkormányzati mintaper készül, de az április 11-i testületi ülésen a jegyző visszavonta a határozatok bírósági felülvizsgálata iránti perekben a keresetlevelek továbbításáról, illetve a további buszos fellebbezésekről szóló napirendi pontokat.

Arról nincs pontos információnk, hogy mekkora összeg folyt be a bírságokból az önkormányzat kasszájába, de a 150 ezer forintos büntetéssel és 500 ilyen esettel számolva a megfellebbezett bírságok összege 75 millió forint. A Várba évente nagyjából nyolcmillió turista látogat, akiknek jó részét nagy méretű, 50 fős turistabuszokkal szállítják.

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024., 05. számában)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024