2024. 07. 13.
időjárás

Az újkori olimpiákon eddig szerzett 184 magyar aranyérem csaknem harmada az I. kerülethez kötődő sportolók érdeme – őket, valamint a kerületi, neves iskolák sportsikereit bemutató kiállítás nyílt a Petőfi Sándor Gimnáziumban. 

Az I. kerület és a kerületi iskolák sportéletét bemutató kiállítás nyílt a Petőfi Sándor Gimnáziumban. A Petőfi-napok keretében, március 7-én rendezett ünnepélyes kiállításmegnyitón Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a gimnázium egykori diákja arról beszélt, hogy 65 éve érettségizett itt – az iskola akkor Werbőczi nevét viselte, és legnagyobb sajnálatára még nem koedukált intézmény volt. Kiemelte, hogy rengeteg jó sportoló tanult a gimnázium padjaiban, és máig hálás egykori tanáraik szigoráért. Schmitt Pál emlékeztetett arra a spanyol mondásra, miszerint „a sport arra szolgál, hogy felkészítse a testet a lélek virtusainak megvalósítására”. Hozzátette: a kiállítás célja, hogy felidézze a régi nagyok emlékét. Kitért arra, hogy ma a gyerekek 60 százaléka egyáltalán nem sportol, kevés az igazolt versenyző, ezért a kormány elhatározta, hogy bevezeti a mindennapi testnevelést. Az is cél, hogy minden magyar gyerek megtanuljon úszni, 14 éves korára mindegyikük le tudjon úszni legalább kétszáz métert. 

Böröcz László, miniszteri biztos, a kiállítás fővédnöke beszédében fontosnak nevezte a hagyományok ápolását, azt, hogy megemlékezünk a hősökről, akik a sport számtalan területén öregbítették a magyar nemzet hírnevét. 

Török Csaba, a Petőfi Sándor Gimnázium igazgatója Benedek Tibort idézte: „a mi győzelmünk a közönség szeretetének köszönhető, hiszen ők emeltek minket ennyire magasra”. Mint mondta, a kiállítás azon kiváló emberek és sportolók előtt tiszteleg, akik elkötelezetten szolgálják és szolgálták az olimpiai eszmét, sportszeretetükkel példát mutatnak az ifjúságnak, és az I. kerülethez kötődnek, ahonnan identitásuk ered. A Várkerület sportélete gazdag és hosszú történelemre tekint vissza, amely a közösség erejében és összetartozásában is megnyilvánul. A kiállításon visszatekintünk azokra a pillanatokra, amelyek meghatározták kerületünk sportéletét, és ünnepeljük azokat az egyéni és csapatsikereket, amelyek örömet és büszkeséget hoztak hazánknak – jelentette ki. 

Fehér Ferenc, volt válogatott kosárlabdázó, sportújságíró, a Czakó utcai sportközpont korábbi igazgatója, a kiállítás megálmodója beszédében azt emelte ki, hogy az újkori olimpiák története során 184 aranyérmet nyertek a magyar olimpikonok, ebből 58-at az I. kerületben élők, a városrészhez kötődő sportolók. Erre emlékeztet a Czakó utcai sportközpontban 2013-ban felavatott márvány emléktábla is, amelyen ezen olimpikonok nevei szerepelnek. Hozzátette: a kiállítási tablókon látható egyebek mellett a Budapesti Budai Tornaegylet (BBTE) sportszékháza, amelyet később leromboltak, valamint több, a vérmezei sportéletet bemutató kép. A kiállítás nemcsak az olimpikonokról szól, a kerületben lévő neves iskolákhoz kötődő sportsikereket is bemutatják, hogy a neves elődökről képet kapjanak a fiatalok – emelte ki. 

(A cikk megjelent a Várnegyed, 2024., 3. számában, fotók: Tóth Tibor)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024