2024. 07. 13.
időjárás

A Baranya vármegyei Geresdlak helyi német nemzetiségi kultúráját, hagyományait, viseleteit, népművészetét mutatja be az a kiállítás, amely április 17-én nyílt meg az I. kerületi Nemzetiségek irodájában.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Böröcz László, a budavári Fidesz elnöke, a párt polgármester-jelöltje, Kovács László György nemzetiségi tanácsnok, Schulteisz Józsefné, a geresdlaki német önkormányzat képviselője és Farkas Márta, az I. kerületi német nemzetiségi önkormányzat elnöke. A geresdlaki Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói pedig ünnepi műsort adtak elő.

Ünnepi műsor a geresdlaki kiállítás megnyitóján (fotó: Schmidt Gábor)

Geresdlak egy 900 lelkes kis falu, ahol svábok és magyarok laknak, valamint harminc finn család. A helyi német nemzetiségi önkormányzat kiemelt feladatának tartja a hagyományok és szokások felkutatását és továbbadását. A település kiállításai 2007-ben a Babakiállítással kezdődtek, amely 2014-ben elnyerte a Nemzeti Művelődési Intézet „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díját.

Részlet a geresdlaki kiállításról (fotó: Schmidt Gábor)

A kezdetek óta több állandó kiállítás – a Tájház, a Babaház, a sváb és magyar hímzések kiállítása, a kendő- és vállkendő-kiállítás, az ágyterítő- és hangszerkiállítás, a Mézeskalácsfalu – tekinthető meg a faluban, amelyekkel hagyományaik, szellemi és tárgyi örökségük méltó ápolására törekszenek. Német és magyar nyelvű tárlatvezetéssel szorosan kapcsolódnak a német népismereti órák tananyagához. Minden év október második szombatján rendezik meg a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivált, ahol a hagyományos gőzgombóc is megkóstolható.

A kiállítás megtekinthető 2024. május 31-ig a Budapest, I. kerület Döbrentei utca 19. szám alatt, szerdán 10–16-ig, és pénteken 13–18 óráig, illetve csoportoknak, iskolásoknak bejelentkezés alapján a Budavári Német Nemzetiségi Önkormányzatnál a következő elérhetőségeken: Farkas Márta elnök (farkas.h.marta@gmail.com) és Hegedűsné Schmidt Ágnes elnökhelyettes (hegedusneagnes@gmail.com), illetve a 06-30-284-5410-es és 06-30-399-4407-es telefonszámon.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024