2025. 10. 28.
időjárás

Egy leves, három főétel – svédasztalos ebéd az iskolákban; ez a szupermenza, amely forradalmasítani látszik a közétkeztetés eddig ismert rendszerét. Szeptembertől a kerület hat iskolájában lehet így étkezni. Kíváncsiak voltunk az első napok tapasztalataira, így két intézményt – a Kosztolányi Dezső Gimnáziumot és a Lisznyai Utcai Általános Iskolát – kérdeztünk meg a szupermenza fogadtatásáról.

Sokkal kevesebb az ételmaradék, mint korábban volt, a diákok szeretik az új rendszert, hogy saját maguknak állíthatják öszsze az ebédet – mondta lapunknak Bodor Eszter igazgató és Horváthné Baranyai Ágnes intézményvezető-helyettes. A szupermenza ötletét a megkérdezett kosztolányis szülők nagy többsége támogatta. A gimnáziumban a tanévet 300-an kezdték a menzán, de a svédasztalos megoldást látva eddig heti 10-15 diákkal többen kérnek ebédet. Látszik, hogy a gyerekek szeretik, ha van választási lehetőségük, ezért is népszerű ez a megoldás.
A kínálat közben változatos, mai modern ízvilággal; minden nap van vegetáriánus, csirke- és sertéshúsos fogás. Most azt nézik, melyek a kelendőbb ételek, hogy ezekkel be tudják állítani a napi mennyiséget. Az elmúlt időszakban a rántott hús, a vadas, illetve a halrudacska fogyott jobban, miközben a levesek és a főzelékek nem örvendenek túl nagy népszerűségnek. A megmaradt kosztot a szolgáltató felajánlja karitatív célokra, így a lehető legkevesebb étel megy veszendőbe. A gyerekeket a Kosztolányiban egyébként nevelik a fenntarthatóságra, minden nap kiírják, mennyi étel maradt meg, és abból hányan laktak volna jól; erre pedig, már hogy minél kevesebb maradjon, fi gyelnek is a diákok.
A szupermenzával a Lisznyai Utcai Általános Iskolában is teljesen elégedettek. Az igazgató, Takács Eszter lapunknak arról beszélt, hogy egyedül az adminisztrációban van némi fennakadás, de már most látható, hogy sokkal jobban működik, mint a hagyományos menzai étkeztetés.


„Az első két hét tapasztalata alapján elmondhatom, hogy sokkal kevesebb maradékot hagynak meg a gyerekek a svédasztalos menzán. Általában háromféle főétel közül lehet választani, ez pedig azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel találkoznak olyannal, amit szeretnek. A menzán nincs külön desszert, az édes ételeket – mint a tejberizs – főfogásként szolgálják fel. Jellemzően az alsósok veszik igénybe többen az iskolai étkezést, de a felső tagozatosok is sokan az iskolában ebédelnek” – osztotta meg tapasztalatait a pedagógus.

Kis fennakadást egyedül az okozott, hogy a QR-kódot nem minden gyerek hozza magával, így az ügyeletes tanárnak egyenként kell a nevek szerint ellenőriznie, hogy be van-e  iratkozva az illető. Érdeklődésünkre Takács Eszter azt is elmondta, hogy némileg drágább a szupermenza, de ez nem okozott a szülőknél problémát, hiszen a hagyományos menza ára is emelkedik néhány év alatt. Az új rendszert szeptember 1-től a kerület hat oktatási intézményében – a Kosztolányi Dezső, a Szilágyi Erzsébet, a Toldy Ferenc Gimnáziumok, valamint a Batthyány Lajos, a Budavári és a Lisznyai Utcai Általános Iskolák – vezették be.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2025