2024. 07. 13.
időjárás

Felszólították a Ruszwurm és a Korona cukrászda tulajdonosát, hogy ürítse ki az üzlethelyiségeit, és az előbbit május 9-én, míg az utóbbit 14-én adja át a végrehajtóknak. Szamos Miklós szerint az egész ügy azért fajult eddig, mert V. Naszályi Mártának korábban nem fizetett védelmi pénzt, majd közölte, nem hajtják végre az utasítást, „ha kell, erőszakkal” állnak ellen – áll az Index április 28-i cikkében. Az ügyben V. Naszályi Márta polgármester és Böröcz László, az I. kerületi Fidesz polgármesterjelöltje is megszólalt.

Damoklész tortakése

Ahogy arról korábban már írtunk, 2023. október 9-én robbant ki a Ruszwurm-botrány, amikor Szamos Miklós, a Ruszwurm Kft. tulajdonosa azzal vádolta meg az I. kerületi polgármestert, hogy korábban védelmi pénzt kért tőle, és azért veszíti el a cukrászdái üzlethelyiségeit, mert erre nemet mondott. A polgármester rágalmazásért feljelentette Szamost, a rendőrség pedig vesztegetés gyanúja miatt nyomoz. Az ügyet önkormányzati vizsgáló eseti bizottság elmarasztalta a polgármestert és a jelentését, amely több bűncselekmény gyanúját is feltárta az ügyben, és elküldte a rendőrségnek és a kormányhivatalnak.

V. Naszályi Márta az előző ciklusban több alkalommal is felszólalt a cég érdekében. Megválasztását követően, 2020 januárjában az önkormányzat egyoldalúan felfüggesztette a cég ellen folyó pert, s ugyanebben az évben úgy módosította a helyi szabályozást, hogy a Ruszwurm a tetemes tartozásai ellenére is engedélyt kaphasson terasznyitásra. Az újraindult perben 2022 őszére született jogerős döntés az üzlethelyiségek kiürítéséről. Az önkormányzat a jogerős bírósági döntés ellenére sem ürítette ki másfél éven át a Ruszwurm Kft. bérleményeit. A legújabb hírek szerint erre május 9-én reggel 7 órakor kerülhet sor.

A polgármester másnak adná a cukrászdákat?

Szamos Miklós korábban már kétségbe vonta, hogy a két cukrászda valóban az önkormányzaté lenne, illetve azt sem tagadta, hogy Nagy Gábor Tamás korábbi polgármesterrel is voltak vitái, és elárulta: végrehajtói jegyzőkönyvet kaptak arról, hogy ürítsék ki a cukrászdákat, „de ne vigyék el a védett műemlékeit, tárgyait”.

Szamos Miklós
Szamos Miklós

„Teljesen feleslegesen jönnek ide a végrehajtók, hiszen egész egyszerűen nem adjuk át a cukrászdáinkat, ha kell, erőszakkal ellenállunk, így a végrehajtás nem történhet meg” – fogalmazott Szamos az Indexnek. Hozzátette: „Már annak is örülnék, ha valaki szóba állna velem, de hiába keresem az önkormányzatot, senki nem reagál.”

Az okokról szólva így fogalmazott: „Az egész onnan indul, hogy nem fizettem neki védelmi pénzt. V. Naszályi Márta nekem már korábban elmondta, azért akarja tőlem elvenni, mert másnak akarja adni.”

Szamos Miklós szerint botrány lesz abból, ha ezeket a vendéglátó egységeket bezárják.

Búcsút inthet a kerület a pénznek?

Böröcz László, a Fidesz I. kerületi elnöke és polgármesterjelöltje a közösségi médiában szomorúnak nevezte az esetet, és úgy fogalmazott, hogy V. Naszályi Márta „elveszi az I. kerületiektől a világhírű cukrászdát”, és szerinte a polgármestert a személyes bosszú motiválja az ügyben. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy Szamosék kitessékelésével az „önkormányzat is nagyon rosszul jár, több száz milliós bérletidíj-követelése válik behajthatatlanná”.

Böröcz László sajtótájékoztatót tart az I. kerületi polgármesteri hivatalnál (forrás: Facebook)
Böröcz László (j) (forrás: Facebook)

Ellenpéldaként a tabáni Asztalka cukrászdát hozta fel példának, ahol a „testületi többség be tudott avatkozni, így menekült meg a híres helyi cukrászda”.

„Ha rajtam áll, ebben az esetben is megtaláltuk volna a megoldást, hogy a Ruszwurmot, a régi budai vendéglátás egyik utolsó hírnökét is megmentsük a polgároknak, és az önkormányzat se essen el sok százmilliós kintlevőségeitől”

– fogalmazott Böröcz László.

V. Naszályi Márta szintén kommentálta a legújabb fejleményeket, Facebook-posztjában arról írt, hogy „515 nap elteltével ismét kiírta a végrehajtó a Ruszwurm cukrászda kiürítésének időpontját, így ismét tele a Rogán-média Szamos Miklós rágalmaival”.

V. Naszályi Márta
V. Naszályi Márta

Érvei szerint:

  • Szamos Miklós cége eddig 300 millió forinttal károsította meg a kerületet;
  • a 2022-ben végrehajtáshoz vezető pereket az előző városvezetés kezdeményezte a vállalkozás ellen;
  • a cukrászdáknak már nincs kereskedelmi engedélyük;
  • a végrehajtást a Fidesz is megszavazta;
  • Szamos Miklós hazudik, és szerinte azért nem kérhetett tőle védelmi pénzt, mert „egy esélytelennek tartott polgármesterjelölt nem kérhet védelmi pénzt egy cukrászdától”;
  • ő feljelentette Szamos Miklóst rágalmazásért;
  • Rogán-művek, Fidesz-média.

V. Naszályi Márta kommentben hozzátette:

„Nem is lehet kérdés, hogy a Ruszwurm helyiségében tradicionális cukrászdának kell működnie. Soha fel sem merült, hogy a cukrászda megszűnjön. A kérdés az, hogy egy jogszerű szerződéssel működő és bérleti díjat fizető cég működteti-e.”

(Nyitókép: Fortepan)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024