2024. 07. 19.
időjárás

A Rojt és Bojt Kávéskuckó a krisztinavárosiak kedvelt törzshelye. Jól ismerik a kávékedvelők éppúgy, mint a reggelizni vágyók, a randevúzó fiatalok és a külföldi turisták. A Kosciuszkó Tádé utcai üzlet megálmodói és vezetői, Túsz Orsolya és Balogh Gyula tavaly tavasszal a Váraljában, a Gránit lépcső mellett azonos néven újabb romantikus helyet teremtettek.

– Miért vágtak bele egy újabb hely megnyitásába, ha emiatt osztozniuk kell a helyszíneken?

T. O.: – Egy ideje már egyértelmű volt, hogy kinőttük a kávéskuckót, mert az évek során kicsi lett számunkra a konyha, és az asztalok száma sem növelhető. Sokat gondolkodtunk, hogy a minőség megtartásával hogyan lehetne tovább fejlődni, amikor egyszer csak megjelent az „Eladó/Kiadó” tábla a Tábor utca 5. szám alatti helyiség ajtaján.

B. Gy.: – Jól ismerjük a környéket, évek óta szinte naponta elhaladunk erre kutyasétáltatás közben. A kis- és nagy körök során a Gránit lépcsőt is gyakran koptatjuk mindkét irányban, így lettünk figyelmesek az üres üzlethelyiségre, ahol korábban egy belsőépítész iroda működött. Megláttuk benne azokat az adottságokat, amelyekre vágytunk egy esetleges bővülés során.

T. O.: – Két nappal később eljöttünk megnézni, és már a lépcsőn éreztem, hogy itt bizony el tudnék képzelni egy új kávézót.

– Melyek azok a tervek és programok, amelyek a Rojt és Bojt Cafe-ban megvalósulhatnak?

T. O. – Az új helyünkön tágasabb a konyha, a két vendégterünk is nagyobb, és teraszunk is van. Úgy alakítottuk ki a helyiségeket – amelyek közül az egyik termünk a kertre néz –, hogy lehetőséget adjunk apró összejövetelek, születésnapok, üzleti reggelik megtartására. 6-10 fős társaságoknak nyújtunk otthonos belső teret. A környékbeli irodákból jár hozzánk néhány fiatalabb csapat, akik hetente itt tartják a meetingjeiket, de szívesen látnánk az idősebb korosztályt is kártyapartikra, társasozásra vagy más felszabadító programra. Egyik dédelgetett tervem, hogy egészen szűkkörű, afféle mini esküvőket szervezzünk.

– Most a nagyobb konyha nagyobb választékot is jelent?

T. O.: – Ma már csapattal dolgozunk, van baristánk és szakácsunk, ezért könnyebb akár naponta változó ajánlatokat kidolgozni. A konyhában a tojásételek és a szendvicsek mellett hideg túrógombóc, csokiszuflé és banánkenyér készül. Az összejövetelekre mini szendvicseket, hidegtálakat és csomagajánlatokat is kínálunk. Elmozdulunk az egészséges étkezés felé is.

B. Gy.: – Azt hiszem, a BLT szendvicsünk a legnépszerűbb. Ez egy angolszász szendvics – a neve rövidítés: húsos szalonna (bacon), saláta (lettuce) és paradicsom (tomato) –, amit egy kicsit továbbfejlesztettünk, specializáltuk a saját rojtos-bojtos verziónkban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy mi bagelben szoktuk elkészíteni, amelyben van egy kis majonéz, egy kis kevert saláta, azon a sült bacon és a sült feketeerdei sonka. Minderre kerül a cheddar sajtréteg, a tükörtojás és a paradicsom. A BLT-t természetesen frissen készítjük, és langyosan tálaljuk.

– Az új kávézóban fiatalosabb a dizájn és a hangulat. A korábbi törzsközönség egy része ide is benéz?

B. Gy.: – Különleges élmény, hogy azok a hajdani fiatalok, akik a Rojt és Bojt nyitása idején diákként jártak hozzánk, ma is visszatérő vendégeink. Pár hete egy kisfiú itt a Coffeeban ünnepelte a születésnapját egy kis barátjával. A szülei foglaltak asztalt, tudták, hogy a gyerek nálunk biztonságban van. A kissrácok adott időben, kísérő nélkül érkeztek, majd rendeltek. Itt van tehát a következő generáció.

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024., 03. számában, szerző: Rojkó Annamária, fotók: Tóth Tibor)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024