2024. 07. 12.
időjárás

Budapest ma is a szabadság egyik fontos bástyája – hangoztatta március 15-én V. Naszályi Márta polgármester, aki szerint ma is ki kell állni a sajtószabadságért. A városvezető az ünnepi beszédében is a helyi jobboldali többséget bírálta. Böröcz László, a Fidesz budavári elnöke szerint 1848-ban a magyarság állt szemben a birodalmi érdekekkel. Mint mondta, a birodalmi reflexek ma is jellemzők, mégpedig a kerület vezetésére, amely nem tiszteli a többség akaratát. 

Miközben Budapest ma is a szabadság egyik legfontosabb bástyája, tudjuk, hogy minden településen megvan a szabadságszeretet magja, az öntudatos polgárok, akik nehezen tűrik, ha megmondják nekik, hogyan kell élniük az életüket, ha az országot újra kiváltságos kevesekre és őket kiszolgáló tömegekre akarják osztani – hangoztatta a Dísz téri Honvéd-szobornál tartott, március 15-i ünnepi beszédében V. Naszályi Márta polgármester. Hozzátette: ők lehetnek azok, akik modern Petőfiként, Táncsicsként, Jókaiként és Vasváriként elindítják a változást az országban. Sürgette, hogy minél többen álljunk ki a sajtó szabadságáért, a természet és a környezet védelméért, a modern iskolákért és közoktatásért, a normális és mindenki számára elérhető egészségügyért és a valódi gyermekvédelemért. V. Naszályi Márta megjegyezte: az idei költségvetésből a kormánypárti képviselők kihúzták a koszorúzásokra szánt pénzt, „nem azért, mert ne jutna rá, hiszen 47 milliárdos a költségvetésünk, tehetős önkormányzatnak számítunk”, ezért a megemlékezésre a virágot és a koszorút a saját pénzéből vette. 

Csárdi Antal, az I. kerület LMP-s országgyűlési képviselője beszédében arra emlékeztetett, hogy 1848-ban március idusán telt be a pohár, és egy nemzet mondta ki, hogy nem tűrhetünk tovább, sorsunkról magunk fogunk dönteni, felemeljük a fejünket még akkor is, ha az életünket kockáztatjuk a szabadságunkért. A márciusi forradalmárok biztosan nem olyan Magyarországot képzeltek el gyermekeiknek, unokáiknak, amely „kiszolgáltatja a nemzet aranyát, természeti kincseinket idegen érdekeknek, és ahol leszármazottaik évtizedekre eladósítják az országot az orosz cárnak”. 

“Amikor 176 évvel az események után itt állunk Táncsics börtönénél, mindazokról megemlékezünk, akiknek volt hitük és bátorságuk kiállni a magyar nemzet szuverenitása mellett” – fogalmazott ünnepi beszédében Böröcz László miniszteri biztos, a budavári Fidesz elnöke. Akkor a magyarság állt szemben a birodalmi érdekekkel, a magyar nép pedig akkor sem akart mást, minthogy saját sorsáról maga dönthessen, ez a szabadság – emelte ki. Kitért rá, hogy az önkény, a hatalommal való visszaélés a fejlődés és a kibontakozás elgáncsolása, a birodalmi reflexek ma újra a mindennapok részét jelentik az I. kerületben. A kerület vezetése a hatalom elefántcsonttornyába zárkózott, nem tiszteli a demokratikusan megválasztott többség akaratát – jelentette ki. Úgy folytatta: egy olyan hatalom uralkodik az itt élőkön, amely nem szuverén, hanem pártérdekeket és zavaros ideológiákat szolgál, amely nem a helyi polgárok érdekeit képviseli, hanem egy hatalmi hálózat, egy megélhetési szerveződés akaratát kényszeríti rá az I. kerület büszke, de szuverén polgáraira. A módszereik ismerősek, cenzúrázott vélemények, bürokratikus akadályoztatás, korrupt mutyik, megfélemlítés, hazugságok, erődemonstrációk és károkozás. „Van remény, van akarat és lesz eredmény is. Arra kérem Budavár büszke polgárait, mutassuk meg a hatalommal visszaélőknek, hogy él magyar, áll Buda még” – zárta gondolatait. 

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024