2024. 07. 13.
időjárás

Feljelentést tett a rendőrségen V. Naszályi Márta, mert szerinte szervezett választási visszaélés történt az I. kerületben. A vesztes polgármester szerint tömegesen jelentettek be a kerületbe főként venezuelai menekülteket, akiknek előre megmondták, hogy a Fideszre kell szavazniuk. „Valószínűsíthetően a kerületben szervezetten történt fiktív beköltöztetés, gyakorlatilag lakcímlétesítés, annak érdekében, hogy a választás eredményét befolyásolják” – mondta a leköszönő polgármester az RTL-nek. A szerinte szervezett átjelentkezések miatt a helyi választási bizottságnál is panaszt tesznek

V. Naszályi a választások előtt egy héttel azt jelentette be: megdöbbenéssel értesült a „furcsa kerületi betelepítésekről”, arról, hogy a Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai idősek otthonába 840 ember, többségükben venezuelai menekültet jelentettek be, pedig a létesítménynek elvileg csak 77 férőhelye van. Azzal vádolta a Fideszt, hogy már a 2022-es időközi önkormányzati választáson is hasonló módszerrel befolyásolták a végeredményt. Úgy vélte, 2018-ban és 2022-ben a választókörzetben „feltűnően feljavult” a Fidesz amúgy csökkenő tendenciát mutató támogatottsága.

Böröcz László, a Fidesz győztes polgármesterjelöltje szerint viszont V. Naszályinak már 2019-ben értesülnie kellett a menekültek I. kerületi jelenlétéről, hiszen az őket segítő programról már akkor írt a sajtó. Legkésőbb pedig 2023-ban, az új választókörzeti határok megállapításakor tudnia kellett a befogadott venezuelaiak itteni tartózkodásáról.

„A bejelentés ukrán és venezuelai menekülteknek, hajléktalanoknak lakcím-biztosításként szolgál, amire az ügyintézés miatt van szükségük” – erősítette meg a Telex megkeresésére a Máltai Szeretetszolgálat. A menekültek ténylegesen nem a Gondviselés Házában laknak; csupán a 2018 óta működő, egyéves integrációs programban vesznek részt, és amint lesz önálló lakhatásuk, kijelentik őket a címről.

„Bárkire is szavazott az a néhány venezuelai, aki élt a jogával, ez biztosan nem befolyásolta az eredményt” – állapította meg a 444.hu cikke, hozzátéve, hogy az egyéni választókörzetben induló fideszes jelölt, Molnár Gábor akkor is győzött volna, ha ezt a szavazókört elveszítette volna. Böröcz László végül kevesebb mint 500 szavazattal kerekedett felül baloldali riválisán, ám az eredmény biztos nem a venezuelaiakon múlt, mivel a 4. számú szavazókörbe összesen 496 érvényes szavazat érkezett, amelyekből 282-t (56,85%) Böröcz Lászlóra, 155-öt (31,25%) V. Naszályi Mártára, 59-et (11,9%) pedig Nánásiné Abonyi Gyöngyire adtak le a választók.

(Nyitókép: V. Naszályi Márta beszédet mond a március 15-i megemlékezésen. Fotó: Tóth Tibor)

 

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024