2024. 07. 13.
időjárás

A Fidesz szerint 55 milliós bérleti díjtól esett el az önkormányzat, amikor pályáztatás nélkül adta bérbe a Kurjantó Bisztró Kft-nek a Halászbástyánál található pavilont. V. Naszályi Márta azt mondja, értékbecslő állapította meg a bérleti díjat, a pavilon pedig a fideszes városvezetés alatt üresen állt.

Az I. kerületi Fidesz azt kéri számon V. Naszályi Márta polgármesteren, hogy az önkormányzat miért adott ki pályáztatás nélkül egy rendkívül kedvező helyen fekvő vendéglátóhelyiséget a Várban. A párt szerint bő egy év alatt 55 millió forint bevételtől esett el a kerület, miután a verseny nélkül kijelölt bérlő 64 millió forint helyett mindössze 9 millió forintot fizetett a Szentháromság téren található pavilonért – írta meg az Index.

Kun János párbeszédes önkormányzati képviselő 2022 májusában terjesztette elő, hogy a Kurjantó Bisztró Kft. pályáztatás nélkül kaphassa meg egy 128 négyzetméteres pavilon bérleti jogát a Mátyás-templom és a Halászbástya tőszomszédságában. A bérlő 90 napra, havi 800 ezer forintért kapta meg az üzlethelyiséget, amit a polgármesteri hivatal előterjesztésére többször 90 napra meghosszabbítottak. Eközben a polgármesteri hivatal hiába ígérte, hogy megpályáztatják a bérleti lehetőséget, a bérleti pályázatokból rendszeresen kimaradt a pavilon. 2023 júliusában a V. Naszályi Márta által jegyzett előterjesztés ismét 90 napos hosszabbításról szólt, azonban az immár jobboldali többségű bizottság úgy döntött, hogy csak 60 napra hosszabbít, azzal a feltétellel, hogy ezalatt le kell folytatni egy egyfordulós, nyilvános pályázatot.

A versenyeztetés során az addigi bérlő, a Kurjantó Bisztró Kft. tette a legmagasabb ajánlatot, a korábbi bérleti díj hétszeresét, havi 5,3 millió Ft-ot kínált a pavilonért. Az I. kerületi Fidesz szerint a bérleti viszony kezdetétől 2023 augusztusig mindössze 9,2 millió Ft bevételhez jutott az önkormányzat, 2023 szeptemberétől 2024 szeptemberéig viszont 64 millió forint folyik be a bérlőtől. Álláspontjuk szerint emiatt 55 millió forintos kár érte a kerületet a pályáztatás nélküli időszakban.

 

V. Naszályi Márta az ATV Híradójának nyilatkozva azt mondta, hogy a bérleti díjat értékbecslő állapította meg, és a 90 napos szerződést az új, jobboldali többségű bizottság is meghosszabbította. A polgármester így fogalmazott: „Egyébként nagyon örülünk annak, hogy a licit során ilyen magasra ment a bérleti díja ennek a pavilonnak. Számomra viszont elgondolkodtató, hogy a fideszes bizottság, fideszes vezetésű és többségű bizottság, hogyha már ilyen magasra ment a licit, akkor a pályázatban meghirdetett ötéves bérbeadás helyett miért csökkentette le a döntéshozatal során egy évre a bérleti szerződést.” V. Naszályi szerint jelenleg öt pavilont ad bérbe az önkormányzat, amik a korábbi, fideszes városvezetés alatt üresen álltak.

Böröcz László, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint a kiírt pályázat eleve nem öt évre szólt, így nem is lehetett olyan időszakra szerződni. Böröcz Google StreetView-felvételekkel alátámasztva cáfolta, hogy az előző ciklusban üresen álltak volna a pavilonok.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024