2024. 07. 12.
időjárás

Füst a szemében címmel zenés színházi estet rendeznek Cseh Tamás történetével és dalaival 2024. január 5-én a Budapest Kongresszusi Központban.

    Az előadáson Cseh Tamás élettörténetét mesélik el Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán, a születésétől a haláláig, több mint húsz dal kíséretében – közölte a szervező Encore Production az MTI-vel.
    Az alkotást Vecsei H. Miklós írta és rendezte. A színművész-rendező maga is színpadra lép, akárcsak Ratkóczi Huba (QJÚB) és Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája), vendégként közreműködik Bereményi Géza.
    A műsorban elhangzó dalok zenéjét az I. kerülethez ezer szállal kötődő Cseh Tamás, valamint Másik János és Novák János, a szövegeket Bereményi Géza és Csengey Dénes szerezte.
    „Tamás karaktere és emlékezete egyedülálló, mindannyiunk számára közös nevező. Nem is kíséreljük meg az ő előadásmódját interpretálni, arra fókuszálunk, ahogy ő is kéri a Beszélgetőkönyvben, hogy megszólaljunk, és elmeséljük az ő történetüket” – olvasható az ajánlóban.
    A magyar könnyűzene történetének meghatározó alakja, Cseh Tamás idén lenne 80 éves, tavasszal Helyzetjelentések címmel kiállítás nyílt életéről és pályafutásáról a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
    Cseh Tamás 1970 körül kezdett dalokat írni, alkotótársa Bereményi Géza író, filmrendező lett, egy kivételével ő írta valamennyi Cseh Tamás-lemez szövegeit: négy évtized közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est. 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak.
    Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én Budapesten hunyt el, 2013 szeptemberétől bronzszobor őrzi emlékét a fővárosi Szent Gellért téren.

(Fotó: Fortepan/Vadász Ágnes)

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024