2024. 07. 12.
időjárás

Az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadának ünnepi programsorozata a tavaszi szabadtéri tárlat megnyitójával kezdődik március 7-én. A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című kiállítás a 2014-ben újjászületett épületegyüttes teljes történetét mutatja be a 19. század végétől napjainkig, három kiemelt korszakon keresztül – tudatta közleményben lapunkkal a Várkapitányság.

A Várkert Bazár több mint száz éve meghatározó része a főváros dunai panorámájának. A kor kiemelkedő hazai építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett, valamint a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere. A kiállításon fény derül arra, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését és a kor híres festői és szobrászai közül kik dolgoztak a Várkert Bazár műtermeiben. Archív képek mesélnek arról is, mi történt az épületegyüttessel a második világháború idején, Budapest ostromakor.

A Budai Isfújási Park búcsúztató koncertje, 1984

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

A szabadtéri tárlat felidézi az 1960-as éveket, amikor a Budai Ifjúsági Park, ismertebb nevén a legendás Ifipark működött itt. Megtudhatjuk, milyen együttesek léptek fel és azt is, hogy milyen, ideológiai alapon hozott szigorú szabályok betartásával szórakozhattak akkoriban a fiatalok. A kultikus szórakozóhely 1984-ben zárt be, majd az épületegyüttes harminc éven keresztül Csipkerózsika-álmát aludta. Több évtizedes pusztulás és elhanyagoltság után a Várkert Bazár 2014-ben újjászületve nyitotta meg ismét kapuit a nagyközönség előtt a megújuló Budavári Palotanegyedben.

A kiállítás bemutatja hogyan vált a Várkert Bazár ismét a „lehetőségek terévé”. Ma már évi több tízezer látogatót fogad, sokszínű művészeti kínálata évről évre egyre gazdagabb zenei, irodalmi, képzőművészeti és családi programokat kínál.

A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című tárlat március 7-től június elejéig tekinthető meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

További információ: www.varkertbazar.hu

Nyitókép: A Várkert Bazár 1990-ban. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024