2024. 07. 12.
időjárás

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, és a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.

A budapesti sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, az Év Családbarát Emlékhelye Díj fővédnöke emlékeztetett, hogy Magyarországon 2010 óta olyan családbarát fordulat történt, amelynek az eredménye már számokban is mérhető. Ma, a nehéz gazdasági helyzet és a nem is olyan távol dúló, két háború ellenére is háromszor annyit költünk a költségvetésben a családokra, mint 2010-ben – tette hozzá.
„A nagy kormányzati szándékokat ki kell, hogy egészítsék azok a kezdeményezések, melyek a hétköznapjainkat teszik könnyedebbé akkor, ha családban élünk” – mutatott rá Szentkirályi Alexandra, hozzátéve, hogy ilyen kezdeményezés a 2023 júliusában alapított díj is. Szerinte ez utóbbi  jó jelzés abba az irányba, hogy érdemes a családokba fektetni, az ugyanis mindig meg fog térülni.
„Ismernünk kell a múltunkat és a jelenünket ahhoz, hogy a jövőnkre megfelelő válaszokat tudjunk adni. Ebben tud iránytű lenni a történelmi emlékhelyek sokasága” – fogalmazott a kormányszóvivő.
Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte: „egy olyan kezdeményezés első fejezete ér most célba, amely ahhoz a törekvésünkhöz kapcsolódik, hogy megpróbáljuk a nemzeti emlékezet helyszíneit tudatosan közelebb vinni nemcsak a fiatalabb generációhoz, hanem a családokhoz is”.
A díjjal a 83 nemzeti- és történelmi emlékhelyből azokat jutalmazták, melyek a családokat különös gonddal és előkészítéssel vonzzák magukhoz – fűzte hozzá Móczár Gábor.
A győztes pályázókra az a feladat hárul, hogy megpróbálják a családtudatos gondolkodást küldetésként teljesíteni – fogalmazott Móczár Gábor, hozzátéve, hogy a kezdeményezés fontos lépést jelent a magyarságtudat és nemzeti identitás erősítésében a jövő nemzedékeiben.
Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke kiemelte, hogy a díj odaítélésében fontos szempont volt többek között az, hogy a helyszín jól megközelíthető legyen a családok számára, könnyen lehessen babakocsival közlekedni, de számított a különböző szolgáltatások megléte is.
Az is szerepet játszott a díjazásnál, hogy a helyszínen minél több korosztály számára legyen megfelelő program, valamint hogy az emlékhelyen a nemzeti ünnepeken a családok le tudják-e róni a kegyeletüket – fűzte hozzá Kardosné Gyurkó Katalin.
A NÖRI által küldött írásos összegzés szerint az elismerésre bármely nemzeti vagy történelmi emlékhely pályázhatott egy, a NÖRI és a NOE által összeállított kérdőív kitöltésével.
Az elismeréssel arra szeretnék ösztönözni a 21 nemzeti és 62 történelmi emlékhelyet, hogy programjaik tervezése során, valamint infrastrukturális fejlesztéseik kialakításakor törekedjenek arra, hogy a családosok számára vonzóvá tegyék történelmünk ikonikus helyszíneit.
A szeptember 30-i határidőre összesen 24 – négy fővárosi és húsz vidéki – pályázat érkezett. A bíráló bizottság tagja volt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója, Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport CSR igazgatója, valamint Molnár-Bánffy Kata, a Képmás Magazin laptulajdonosa voltak. (MTI)

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024