2024. 07. 12.
időjárás

Az I. kerületi parkolási problémák miatt intézkedéseket sürget a közelmúltban alakult lokálpatrióta egyesület, a Bástyakör. A szervezet hosszabb nyílt levelet intézett V. Naszályi Márta polgármesterhez, ebben azt írják: a kerületben egyre szűkösebbek a várakozási lehetőségek, az autóhasználat pedig sok esetben nem helyettesíthető, főleg az idősebb, beteg vagy családos lakók esetében. A Bástyakör vezetése a héten személyes találkozón is részt vett a kerület vezetőjével.

Azt javasolták, hogy más városrészekhez hasonlóan az I. kerületben is jelöljenek ki kizárólagos lakossági parkolóhelyeket. A Bástyakör szerint erre szükség volna a Lovas úton, a Szabó Ilonka utcában, a Hattyú utcában, a Logodi utcában, a Kuny Domonkos utcában, a Pauler utcában, a Batthyány utcában, a Fő utcában, a Mikó utcában, az Attila úton, az Ostrom utcában, a Szalag utcában, a Donáti utcában, a Váralja utcában, a Hunyadi János úton, a Gellérthegy utcában, a Krisztina körúton, az Ág utcában, a Lánchíd utcában, a Roham utcában és a Várfok utcában.

Parkoló autók a Budai Várban

Fotó: Tóth Tibor

Kitértek arra is, hogy a kerület egészét érintő parkolási problémák a Várban élő családokat fokozottan sújtják, mivel kiemelt turisztikai célpontról van szó, illetve nagyobb építkezések is zajlanak. A Bástyakör szerint az jelenthet hosszú távú megoldást, ha visszaállna az évekkel ezelőtti állapot, és a Vár ismét ténylegesen védett övezetté válna, ahol – a kerületieket időkorláttal megillető várakozást és a szabad áthajtást kivéve – csak az ott lakók parkolhatnának. Emellett javasolják, hogy a vári lakosokat is kizárólagos lakossági parkolóhelyekkel védjék az Úri utcában, az Országház utcában, a Fortuna utcában, a Táncsics Mihály utcában, a Tárnok utcában és a Dísz téren.

V. Naszályi Márta polgármester a napokban irodájában fogadta a civil szervezet képviselőit. Mint közösségi oldalán írta, a kerületben élők jelentős részét érinti ez a probléma, sok szempontot és igényt kell figyelembe venni, ezért mindig hálásan fogadják a kerületben működő civil szervezetek, csoportok és a lakosság jelzéseit.

A Várnegyed megkeresésére Török Bernát, a Bástyakör elnöke elmondta, az egyeztetésen polgármester asszony kiemelten támogatta a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kialakítására irányuló törekvéseiket a Vár, a Krisztinaváros és a Víziváros területén. A Bástyakör azt is tudatta, hogy az ügyben folytatják az egyeztetéseket, találkoznak Böröcz László miniszteri biztossal is.

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024