2024. 07. 13.
időjárás

Túlárazott szerződést kötött V. Naszályi Márta polgármester az Officium Irodafejlesztő Zrt.-vel beléptető-rendszer telepítésére és üzemeltetésére – erről nyújtott be interpellációt Varga Dániel (független) képviselő a kerület vezetőjéhez. A képviselő szerint a beszerzett eszközök és a beléptetőrendszer karbantartásáért mindösszesen csaknem 18,5 millió forintot fizet a Budavári Önkormányzat, holott ezt a feléből is meg lehetett volna oldani, ugyanezekkel az eszközökkel és ugyanezen a színvonalon. Varga Dániel szerint külön érdekes, hogy néhány százezer forinttal a közbeszerzési értékhatár alatt sikerült kiírni a beszerzést. Sérelmezte, hogy a polgármester február óta nem képes érdemi magyarázatot adni erre a korrupciógyanús botrányra, sőt a túlárazást követően V. Naszályi Márta még ki is tüntette a céget.

Varga Dániel a képviselő-testület április 11-i ülésén többek között arra várt választ: ki és milyen szempontok szerint választotta ki a három, ajánlattevő céget, melyek voltak ezek, milyen összegű ajánlatot adtak. Arra is kíváncsi volt, a polgármester miért akadályozza az önkormányzat átvilágítását és miért tüntette ki az Officium munkatársait.

V. Naszályi Márta válaszában közölte: nincs Officium-ügy, és nincs semmilyen titkolnivalója. Úgy fogalmazott: „egy csaptelep a kínai piacon sokkal olcsóbb, mintha a szakkereskedőtől beszerzett eszközt már beszerelte és garanciát vállalt rá a vízvezeték-szerelő”. Hozzátette, az eljárás a beszerzési szabályzat alapján zajlott, a szerződés pedig nemcsak a beléptetőrendszer karbantartását, hanem éjjel-nappali support szolgáltatást is tartalmazott. Elmondta, hogy a szerződések megtalálhatók a kerület honlapján, az önkormányzat átvilágítását pedig nem akadályozza, a belső ellenőrzési terv végrehajtása rendben halad. A kivitelező cég pedig, csakúgy, mint a munkában részt vett többi vállalkozó, csak egy emlékpakettet kapott.

Varga Dániel viszontválaszában azt mondta: a polgármester ködösít, válaszokat pedig nem adott a feltett kérdésekre. Rámutatott, hogy nincs fent minden szerződés az önkormányzat honlapján. „Semmilyen kínai piacról nincs szó, mi azt néztük meg, hogy az egyes informatikai eszközök mennyiért szerezhető be a legnagyobb elektronikai boltokból” – emelte ki.

A testületi ülésen Czukkerné Pintér Erzsébet jegyző azt mondta a képviselőnek: ha korrupciós ügyre utal, akkor feljelentési kötelezettsége van, aminek az elmulasztása bűncselekmény. Mint arról a Várnegyed korábban beszámolt, az I. kerület jobboldali képviselői korábban feljelentést tettek a polgármester ellen, mert az nem válaszolt az ügyben feltett képviselői kérdésekre.

V. Naszályi Márta és Böröcz László, a Fidesz első kerületi elnöke, a párt polgármesterjelöltje április 16-án este az ATV-ben ütköztették érveiket többek között a beszerzéssel kapcsolatban. A polgármester kijelentette: nincs Officium-ügy, a beszerzés átlátható módon történt. A több mint fél órás vitát ITT lehet megtekinteni.

bannerhely

Kapcsolódó cikkek

© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024