2024. 07. 12.
időjárás

Budavári elismerésekről döntött zárt ülésen az önkormányzati ciklusban tartott utolsó ülésén az I. kerületi képviselő-testület, ezúttal hét, a saját szakterületén kiemelkedő tevékenységet folytató személyiség kapott díjat.

A Budavári Semmelweis Ignác Díjban részesült Dr. Csikós Pál pszichiáter, addiktológus, a Maros utcai Szakrendelő főigazgató-helyettese, aki 2015 óta dolgozik Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatánál, és Sédy Eszter, a Farkas Edith Szeretetotthon gerontológiai gondozó-ápolója, aki 2005 óta tevékenykedik az intézményben, amelynek a szó szoros értelemben „mindenese”.

Budavárért Emlékérem díjat kapott Incze Ildikó színésznő, aki közel egy évtizeden át vezette a Budavári Önkormányzat Várnegyed Galériáját, és azt nemcsak a kerület, hanem a főváros egyik legnépszerűbb kulturális közösségi helyszínévé tette.

Emlékérmet kapott Hoppál Mihály Széchenyi-díjas etnológus, folklorista, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének korábbi igazgatója és kutatója, aki az 1960-as évek óta kutatja a magyar narratív hagyomány különböző területeit – a néphitet, a népi gyógyítást, a magyar mitológiát és a samanizmust –, valamint Dr. Tóth Vajna Zsombor Kerpel- és Bach-fesztiváldíjas csembaló- és orgonaművész, karmester, számtalan magyar zenei fesztivál és intézmény fellépője; illetve idén februárban Londonban a westminsteri apátságban adott teltházas koncertet; júniusban pedig a londoni Szent Pál-székesegyházban léphet fel, jelenleg a londoni Royal College of Music ösztöndíjas PhD-kutatója.

A Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat Márton László író, drámaíró, műfordító, esszéista, tanárnak ítélték oda. 1990 óta szabadfoglalkozású íróként alkot, 1984-től öt novellája, illetve elbeszélése, 1985 óta 14 regénye, 1987-től kezdve 16 drámája, emellett több tanulmánya és hangjátéka jelent meg. 1983 óta huszonkét műfordítást jegyzett.

Az idei Szent Borbála Díjat Fazekas Judit tűzszerész kapta. Ezt a díjat negyedik alkalommal adták át, az elismeréssel az I. kerület a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kötelékébe tartozó vagy ott korábban szolgálatot teljesítő katonák munkáját hálálja meg, akik tűzszerész készenléti szolgálatban, lőszerek és robbanószerek felkutatásában, hatástalanításában és megsemmisítésében vagy vízi aknamentesítésben vettek részt, hozzájárulva a kerület és lakóinak a biztonságához.

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024/8. számában)

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024