2024. 07. 12.
időjárás

Mintegy negyvenen élnek jelenleg az utcán az I. kerületben, a helyiek leginkább köztisztasági és közegészségügyi okból panaszkodnak rájuk. A Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozó szolgálata kiemelt figyelmet fordít a Batthyány térre és környékére, ahol éjszaka már nincs alvás a padokon, de a Vásárcsarnok oldalában igen. Mindenkinek felajánlják, hogy töltsék az éjszakát a Feszty Árpád utcai intézményükben, de nem mindenki él a lehetőséggel. 

A 2019 óta romló köztisztasági helyzet foglalkoztatja leginkább a budavári polgárokat – derült ki a Fidesz által az I. kerületben korábban lefolytatott konzultáció eredményeiből. A válaszadók a Batthyány teret tartják hajléktalanság szempontjából a legproblémásabbnak.  

Be kell vonni a civil szervezeteket

Mint azt korábban Böröcz László, miniszteri biztos, kerületi Fidesz-elnök elmondta, szerencsétlen emberi sorsokról van szó, ezért humánus megoldásra van szükség, ehhez be kell vonni a civil szervezeteket is. Ugyanakkor rendre is van szükség a közterületeken, ebben mindenképpen lépni kell. Mint tudatta, a legfontosabb a közterületek világítását megoldani és a térfigyelő kamerarendszert fejleszteni. Jelenleg több mint harminc kamera üzemel a kerületben. – „A baloldal kampányígéreteiből e téren sem lett semmi. A jobboldali többség viszont kézbe vette az ügyet, a közbeszerzéseket kiírtuk, tavasszal csaknem húsz új kamerát fognak telepíteni, tíz régit pedig lecserélnek” – mondta a politikus. 

A Vásárcsarnok oldalában éjszakáznak

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozó szolgálata kiemelt figyelmet fordít a Batthyány térre és környékére, hetente 3-4 alkalommal mennek ki a helyszínre – mondta a Várnegyed érdeklődésére Morva Emília, a szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője. Tapasztalataik szerint napközben átlagosan 4-8 fő tartózkodik a téren, éjszakázni nem szokott ott senki, a Markovits Iván utcában (a Vásárcsarnok oldalában) viszont jelenleg két-három ember szokott az utcán aludni. A máltaiak mindig mindegyiküknek felajánlják, hogy a Feszty utcai éjjeli menedékhelyre menjenek, de ezt a többség nem fogadja el. A régióvezető emlékeztetett: két éve kétszer ennyien tartózkodtak a téren, egy tavalyi rehabilitációs program keretében öt embert sikerült tartósan elhelyezni. A szeretetszolgálat a Batthyány térhez közel egészségügyi centrumot is működtet: az ott üzemelő háziorvosi rendelőt átlagosan naponta negyvenen látogatják. Délutánonként sebellátás céljából, valamint ügyeleti jelleggel további 5-10 főt fogad egészségügyi intézményük.

Tartósan az utcán 

Morva Emília arra is rámutatott, hogy a Batthyány téren letelepülő hajléktalan emberek nem az ingyenes illemhely miatt maradnak itt, hanem azért, mert forgalmas csomópontokon töltik a napjaikat, itt próbálják napi bevételüket megszerezni. Ez nemcsak a Batthyány tér sajátossága, a város minden más forgalmas csomópontján (Nyugati pályaudvar, Deák Ferenc tér, Blaha Lujza tér) ugyanezzel a helyzettel találkozhatunk – hívta fel a figyelmet. 

Az I. kerületi utcai gondozó szolgálat a 2020-2021-es téli krízisidőszakban – november 1-től február 28-ig – 108 főt, 2021-2022-ben 91 főt, 2022-2023-ban 46 főt, 2023-2024-ben 70 főt látott el. A rendszeresen a kerületben tartózkodó hajléktalanok létszáma az előbbiek nagyjából a fele, ezen felül „csak alkalmi vagy rendszertelen megjelenéseket regisztráltunk”. Jelenleg 37 fő él az I. kerületben közterületen vagy lakhatásra alkalmatlan helyszínen.

A Déli Pályaudvar és a Mercure Hotel közötti félreeső terület

Visszatértek a régi állapotok

Gelencsér Ferenc korábbi momentumos alpolgármester hosszú távú megoldásnak szánta azt a 2021-es programot, amelynek keretében a Feszty Árpád utcában található Krisztinavárosi Hajléktalan Centrummal együttműködve munkalehetőséget biztosítanak egy ottani lakónak, akinek a feladata a környék rendben tartása volt. Mint azt Morva Emília a Várnegyednek ezzel kapcsolatban elmondta: a program közel másfél évig tartott, és 2022 decemberében zárult le. – Jelenleg nincs ilyen jellegű projektünk – tette hozzá. Kitért rá, hogy az idő alatt sikerült látványos eredményt elérni, a Feszty utcai intézménnyel szembeni zöldterületen és parkolóban, a Kosciuszkó Tádé utcában napi rendszerességgel ellenőrizték és takarították a területet. (A zöldterület egyébként hivatalosan a Mercure Hotel mögötti mélygarázs területe.) Gelencsér Ferenc alpolgármester elképzelései, javaslatai a hosszú távú rendezésre (például kutyafuttató kiépítése) nem valósultak meg. A szolgálat régióvezetője rámutatott: jelenleg a területet rendszeresen használók hasonló állapotokat hagynak maguk mögött, mint korábban, „melyet önként vállalva, alkalmanként lakóinkkal és közfoglalkoztatott státuszban dolgozó munkatársainkkal teszünk rendbe lehetőségeinkhez mérten”.

0-24-es szolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Feszty Árpád utcai nappali melegedője és éjjeli menedékhelye folyamatosan, heti 7 napon nyitva áll a hajléktalan személyek előtt. – Az utcán tartózkodó gondozottjainkat rendszeresen tájékoztatjuk ezen lehetőségekről. Legtöbben igénybe is veszik az itt nyújtott szolgáltatásokat – tette hozzá Morva Emília. 

A közeli Vérmezőn és a Déli pályaudvarnál a máltaiak tudomása szerint az elmúlt másfél évben nem töltötte rendszeresen hajléktalan személy az éjszakákat. A Vérmező egyes pontjain ritkán, 2-3 hetente tapasztalják, hogy éjszakára lefekszik valaki egy padra, sátortáborral viszont egyáltalán nem találkoztak. Nekik a Feszty utcai intézményben ajánlanak fel elhelyezést – mondta a régióvezető. A kérdéses helyszínen rendszeresen (több egymást követő napon) ott éjszakázó ellátottjuk jelenleg nincs. A legutóbbi krízisidőszakban nem érkezett lakossági bejelentés a Vérmező területére vonatkozóan. 

A régióvezető arról is beszámolt, hogy a Déli pályaudvarnál, a metrólejárat közelében napközben tartózkodnak hajléktalan emberek, akik rendszerint átutazóban vannak és hosszabb-rövidebb időre megállnak, pihennek, bevásárolnak. Legtöbbjük rendszeresen igénybe veszi a Feszty utcai nappali melegedőt. 

(A cikk megjelent a Várnegyed., 2024., 3. számában)

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024