2024. 07. 12.
időjárás

A modern ember az okostelefonjával szoros kapcsolatban él: információkat keres a böngészőben, kapcsolatokat ápol a közösségi médiában, szórakoztató tartalmakat néz. Ezeknek a szokásoknak egyre inkább tapasztalhatóak az árnyoldalai is. Az internethasználat új kihívások elé állít az időbeosztás terén, átalakítja társas kapcsolatainkat, megváltoztatja alvási szokásainkat, befolyásolja kedélyállapotunkat. A negatív hatások ellenére még is egyre több időt töltünk elektronikus eszközeink fogságában. Több figyelmeztető jel is utalhat arra, hogy elindultunk a függőség felé vezető úton: ha naponta többször sürgető kényszert érzünk arra, hogy kézbe vegyük a telefonunkat, ismételten ellenőrizzük üzeneteinket, és válaszoljunk rájuk, az jelentősen megnehezíti az egyéb tevékenységekben való elmélyülést. Ha az élő kapcsolatok ápolása helyett virtuális kapcsolatokat építünk, és meglévő érzelmi hiányainkat az online térben pótoljuk ahelyett, hogy szeretteinkhez fordulnánk, az egyenes út az érzelmi elmagányosodáshoz. A legárulkodóbb jel mind közül azonban talán az, amikor elkezdjük elveszíteni a kapcsolatunkat a realitással, és a függőséget okozó tevékenységgel szemben háttérbe szorulnak az életünk más, valódi jelenlétet igénylő területei. A függőség kialakulásával párhuzamosan megjelenhetnek az elvonási tünetek is, így fokozottan feszültté és ingerültté válunk, ha nem férünk hozzá képernyőinkhez.

Hogyan győzzük le a sóvárgást? A határozott elképzelésekkel rendelkezők választhatják a digitális méregtelenítést, ami azt jelenti, hogy rövidebb vagy hosszabb időre teljesen megválnak digitális eszközeiktől. A fokozatosság elve alapján növelhető az időtartam, így először néhány órára, majd egy napra, végül egy teljes hétvégére távol maradhatunk a készülékektől. Ha hajlamosak vagyunk az érzelmi feszültségeket a közösségi médiában levezetni, oda menekülni a megoldatlan problémáink elől, és arra várni, hogy ott megkapjuk a hiányzó érzelmi megerősítést, akkor az érzelemszabályozás terén érdemes fejleszteni magunkat. Ha egy nyugodt helyen 5 percig mély légzést végzünk, esetleg elképzeljük, ahogy az azúrkék égbolton felhőkként vonulnak el kavargó gondolataink és érzelmeink, már sokat segít. Szintén fontos átgondolni, melyek a számunkra valóban fontos értékek, kapcsolatok, és ezek valójában ápolhatók-e a képernyő előtt töltött idővel.

Jelöljünk ki naponta olyan idősávokat, amikor kerüljük a mobil, laptop, tablet használatát, és feltöltődünk szeretteink körében! Születhet közös megállapodás arról, milyen események (pl. közös étkezés) esetén koncentrálunk kizárólag egymásra. Beiktathatunk az életünkbe olyan közös időtöltéseket (pl. séta, kirándulás, társasjáték), amelyekhez nincs szükség elektronikus eszközök használatára. Korlátozhatjuk az internethasználatot térben is, például úgy, hogy kizárjuk a kütyüket a hálószobánkból, így esti rituálénk, alvásunk is pihentetőbbé válhat. A függőség csapdájából nem egyszerű megtalálni a kiutat. Ha a leírás alapján magára ismert, és szeretné hatékonyan átalakítani digitális szokásait, kérje segítő szakember segítségét! Egy pszichológus segít kialakítani új szokásait, megtervezni az időbeosztását, és felfedezni természetes örömforrásait, így újra értelemmel és célokkal töltheti meg mindennapjait.

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024/5. számában)

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024