2024. 07. 19.
időjárás

Nagyságrendileg bruttó 80 millió forint közpénzt kaphatott gyanús szerződések keretében a polgármester férjét foglalkoztató NEO Property Services Zrt., hangzott el Varga Dániel önkormányzati képviselő április 16-i sajtótájékoztatóján. A kerületi Fidesz feljelentést tesz az ügyben.

Varga Dániel szerint a gyanús kifizetések szálai a Márai Sándor Művelődési Ház költözésével kapcsolatos, 2019-es felújítási-építési munkálatok befejezéséig nyúlnak vissza, amelyet már a baloldali városvezetés hozott tető alá. Az átadást követően V. Naszályi Márta és a GAMESZ (Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet) megbízásokat kötött a NEO Property Services Zrt.-vel üzemeltetési, takarítási és őrző-védő feladatok ellátására.

„Ezeket több esetben kicsivel a 15 millió forintos kerületi közbeszerzési értékhatár alatt kötötték meg, de akadt olyan eset is, amikor a korábban egymás ellen versenyző cégek már konzorciumban működve jutottak megbízáshoz”

– árulta el a képviselő, aki szerint minden alkalommal a NEO Property Services Zrt. nyerte el a megbízást, „papíron szorosnak tűnő versenyben”. A gyanús körülmények miatt a képviselő-testület illetékes bizottsága vizsgálatot folytatott, amely megállapította, hogy a városvezetés nettó 62 millió 65 ezer 24 forint közpénzt fizetett ki jogtalanul.

Varga Dániel a szerződések közül négyet mutatott be a nyilvánosságnak:

1. szerződés: 2021. március 8. – június 7.

Ezt az önkormányzat visszamenőlegesen kötötte meg a már a beszerzés elnyerése előtt is a területen munkát végző céggel műszaki karbantartásra, őrzés-védésre és napi takarításra. A szerződés összege nettó 14 millió 990 ezer 99 forint. (ITT OLVASHATÓ)

2. szerződés: 2021. június 8. – július 31.

Itt az önkormányzat műszaki fenntartó cége, a GAMESZ szerződött a vállalkozással, a munkavégzés pedig szintén előbb kezdődött, minthogy a cég elnyerte volna a megbízást. A szerződésben nettó 9 millió 101 ezer 41 forint szerepelt. (ITT OLVASHATÓ)

3. szerződés: 2021. augusztus 1. – december 31.

A GAMESZ által megkötött szerződést sima beszerzési eljárás útján kötötték meg, holott annak összértéke nettó 22 millió 138 ezer 385 forint volt, tehát közbeszerzési eljárást kellett volna kiírni rá, ami nem történt meg. (ITT OLVASHATÓ)

4. szerződés: 2021. augusztus 1. – december 31.

Ebbe, a GAMESZ és a NEO Property Services Zrt. között létrejött szerződésbe már egy olyan céget is bevontak konzorciumban, amely az első szerződés esetében még a NEO konkurenseként indult. Ennek az értéke nettó 8 millió 554 ezer forint volt. (ITT OLVASHATÓ)

A 3. és a 4. szerződés azonos időtartamra volt kötve, és míg az egyik cég takarítást végzett, a másiknak többek között az volt a feladata, hogy ellenőrizze, a takarítók munkájuk végeztével elzárták-e a vízcsapot.

Varga Dániel

Varga Dániel az Officium-ügyhöz hasonlította a NEO Property Services Zrt. szerződései körül kipattant botrányt, és felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóság abban az ügyben már megindította a nyomozást.

„Jól látható tehát, hogy egy bejáratott gyakorlattal állunk szemben az I. kerületben, ahol közbeszerzési értékhatár alatt intézik V. Naszályiék a piszkos ügyeiket. Az újdonságot most az jelenti, hogy ilyen ügyben a polgármester férje, V. László is érintetté vált, hiszen ő a tízmilliókkal kitömött NEO Property Services Zrt. munkatársa, amit korábban már a polgármester is kénytelen volt bevallani”

– fogalmazott az önkormányzati képviselő, kitérve arra, hogy V. László neve már a Ruszwurm-ügy és a 2019-es baloldali kampánypénzek kezelése kapcsán is felmerült.

Varga Dániel azt is felidézte, hogy V. Naszályi Márta „hatalmával visszaélve, kicsinyes bosszútól fűtve számos jobboldali kezdeményezést blokkol az I. kerületben, így a teljes körű pénzügyi átvilágítást is ellehetetlenítette”. Szerinte „egy családi közpénzszivattyú állhat a háttérben”, amelyet a polgármester „igyekszik minden erejével rejtegetni a nyilvánosság elől”.

A képviselő kijelentette: az I. kerületi Fidesz megteszi a szükséges feljelentést a gyanús szerződésekkel kapcsolatban.

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024