2025. 04. 30.
időjárás

Korábban a Kosciuszkó Tádé utcába kellett menni, ha az ember egy mívesen elkészített, Gyuszi-féle ízkombinációt akart fogyasztani reggelire vagy uzsonnára. Ma már a Mikó utca felett a gyönyörű, vároldali Gránit lépcsőt járjuk meg, hogy a sajátos ízekhez megérkezzünk.

Azt kértük az üzlet tulajdonosától, Balogh Gyulától, osszon meg velünk két finomságot az őszi, kora téli napokra, olyat, amit mi is el tudunk otthon könnyedén készíteni. „Purple Duck, vagyis tépett kacsacomb lila káposztával – magyarázza a tulajdonos – a kacsa konfitálva és ropogósra sütve, fűszerezve. A kettévágott, kacsazsírral megkent ciabattába párolt fűszeres lilakáposztát teszünk, arra helyezzük rá a tépett kacsacombot, aminek tetejét házi lilahagyma chutneyval ízesítünk, majd rukkolával díszítünk. Ez egy gyönyörű, kiadós szendvics, amit feleségemmel, Túsz Orsival együtt álmodtuk tovább és ősztől folyamatosan készítjük. Alma cidert érdemes inni mellé, úgy a legfinomabb” – teszi hozzá.

A kacsaszendvics az egyik helyi specialitás
A Purple Duck az egyik helyi specialitás    Fotó: Rojt és Bojt kávéskuckó 

Kávézóról lévén szó, kérésünkre, megosztja velünk az egyik legrégebbi, saját kávékülönlegességüket is. „A narancsos csokis cappuccinot narancshéj forgáccsal készítjük. Kevert kávéból főzzük a cappuccino alapot, de választhatunk más százszázalékos arabica kávékból is. Nekünk a nyolcvan százalék arabica, húsz százalék robusta kávé keveréke vált be. A robusta adja a kávé krémességét, míg az arabica a jobb ízvilágot teremti meg. Ízlés kérdése: ki a savasabbat, ki a kevésbé savas kávét szereti.

A kávézó kezdetektől kínálja a narancsos csokis ízesítésű capucchinot
A kávézó kezdetektől kínálja a narancsos csokis ízesítésű capuccinot Fotó: Rojt és Bojt kávéskuckó 

Mi a 80-20-as keverékben egy finom, csokoládés-mogyorós harmóniát éreztünk meg. Elkészítjük a masszív tejhabos cappuccinot, a kemény tejhabon megáll a finom étcsokoládé-reszelék, majd erre csavarunk tisztított narancshéjat, spirál formából. Narancshéjrojtból egy pici illóolajból is kerül a csokira, ahogy megtalálják egymást az ízek a gőzölgő kávé-tejhab kombinációban. Messzire érezni a csokireszelék-narancshéjrojt aromáját. Nagyon szeretik a vendégek és az első pillanattól ez az úgynevezett signature kávénk, a helyi jellegzetesség” – fogalmazott a tulajdonos.

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024/20. számában)

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2025