2024. 07. 19.
időjárás

A Hagyományok Háza idén is bekapcsolódik a június 22-i Múzeumok éjszakája országos rendezvénybe. A Budai Vigadó épületében tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, irodalomterápia, városi séta, élőzene, valamint táncház várja az érdeklődőket.

A Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó impozáns épületében a Corvin téren idén is sokszínű programkínálattal találkozhatnak a múzeumozók. Az érdeklődők részt vehetnek Magyarország egyik vezető néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes nyílt próbáján, de megismerkedhetnek az együttes különleges darabokat tartalmazó jelmeztárával is a JelmezTáró programon.

Ezen a napon lesz utoljára látogatható az intézmény két nagy sikerű időszaki kiállítása. A Miska – múltidéző borosedények című tárlaton a Kárpát-medence miskái Budapest középkori falai közt, a Hagyományok Háza alatt található egykori borospincében várják a találkozást a látogatókkal, akik vezetett túrán ismerhetik meg az egyedülálló gyűjteményt.

Zár a Szecesszió, Art Deco, Népművészet – Női lélek, népi formák című kiállítás is, amely a maguk idejében úttörő női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a XX. század két nagy stílusa és a népművészet találkozását. A tárlathoz izgalmas és informatív városi séta is kapcsolódik. Tárlatvezetéssel járható be az Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel című interaktív kiállítás, ahol nemcsak olvasni és nézni, hanem tapintani, illatolni, érzékelni és felfedezni is lehet.

Kevesen tudják, hogy a Budai Vigadó épülete egykoron lőszerraktár, majd a hamiskártyások kedvenc helyszíne volt. Rendhagyó épületbejárásainkon Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója, valamint Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője árul el izgalmas részleteket az épületről. A Múzeumok Éjszakáján megnyílik a Martin György Szakkönyvtár, ahol irodalomterápiás foglalkozás is lesz, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara pedig ez alkalommal nem a színpadi függöny mögül lép elő: pódiumukként a Hagyományok Háza terasza fog szolgálni. Az est zárásaként a Tarsoly zenekar ad koncertet és idén sem marad el a táncház, amelyet Farkas Máté, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa vezet majd.

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024/9. számában)

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024