2024. 07. 19.
időjárás

Különlegesnek számít az idei önkormányzati választás, hiszen első alkalommal tartják egyszerre az európai parlamenti voksolással. Bár a szavazás nyáron lesz, az új polgármesterek és önkormányzati képviselők csak ősszel lépnek hivatalba. A jogi helyzet egyértelmű, de a több hónapos, köztes időszak okozhat még politikai bonyodalmakat.

Csökken a lakosság száma

A Belügyminisztérium tavaly tájékoztatta a helyi választási irodák vezetőit, az érintett települések jegyzőit a lakosságszám hivatalos változásáról, amely miatt szükség volt az önkormányzati egyéni választókerületek újrarajzolására. Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Várnegyednek ezzel kapcsolatban elmondta: minden önkormányzati választás előtt lezajlik ez az eljárás, mert a törvény világosan meghatározza, hogy mekkora lakosságú településhez hány egyéni választókerület és hány kompenzációs listás hely tartozik. Emellett arra is figyelni kell, hogy az egyes körzetekben nagyjából azonos számú választópolgár éljen, hiszen csak így érhetnek ugyanannyit a szavazatok minden körzetben. Az I. kerület lakosságszáma 2019 óta mintegy ezer fővel, 25 ezer fő alá csökkent, így a képviselői helyek száma is csökkenni fog.

Még kérdés, hány tagú lesz a testület

Az I. kerületben 2019-ben még 10 egyéni választókerület volt, további 4 képviselő pedig kompenzációs listán jutott mandátumhoz. Idén viszont már csak nyolc választókerület lesz (ld. térképünket), listáról pedig három helyet osztanak ki. A vezető elemző szerint nem teljesen biztos, hogy 12 tagú lesz az I. kerületi képviselő-testület, ugyanis a polgármesterjelölt elindulhat egyéni képviselőjelöltként is. Ha mindkét tisztségre megválasztják, akkor 11 tag ül majd a testületben. Emellett befolyásolhatja a létszámot a jelenlét kérdése is, hiszen szavazáskor az egyszerű többséghez csak a jelenlévő képviselők többsége szükséges, míg a minősített többséghez az összes képviselő több mint fele, tehát ilyenkor a hiányzókat is bele kell számítani.

Szavazategyenlőség is lehet 

Ha ugyanakkor 12 fő lesz a létszám, és mindenki jelen van, akkor valóban kialakulhat szavazategyenlőség. Ilyenkor a javaslat nem tekinthető elfogadottnak, hiszen az igen szavazatok száma nem több mint fele az összes szavazatnak. A döntetlen tehát ebben az esetben ugyanolyan, mintha a nemek győztek volna – magyarázta.

Párhuzamosan működő polgármesterek

Szikra Levente kitért arra is: a júniusban megválasztott polgármesterek október 1-jén fognak hivatalba lépni. Addig tehát a régi polgármester vezeti a települést. – Az, hogy ebben az időszakban mit tesz, az ő felelőssége, tevékenységére természetesen ekkor is vonatkoznak a törvények – tette hozzá. Elismerte ugyanakkor, hogy politikai szempontból valóban nem egyszerű a helyzet: ha egy polgármestert nem választottak újra, akkor „illő a jogszabályok betartásán túl is önmérsékletet tanúsítania ebben az átmeneti időszakban, hiszen ilyenkor megszűnik a korábbi demokratikus legitimációja”. 

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024