2024. 07. 12.
időjárás

Továbbra is sokismeretlenes egyenlet a még tavaly októberben kipattant, Ruszwurm-botrányként elhíresült budavári ügy, amelynek főszereplője a nívós Ruszwurm Cukrászda illetve tulajdonosa, Szamos Miklós, valamint a Budavári Önkormányzat, pontosabban V. Naszályi Márta polgármester.

Bár a közvélemény egyre többet tudhat meg a két fél közötti vitáról, egyelőre az időközben felállított önkormányzati vizsgálóbizottság sem tudott teljes körűen tájékozódni. Az ügy lényeges eleme a bérleti szerződés illetve bérleti díj és teraszhasználati (közterület-használati) díj, egy kúriai döntés és egy rendőrségi nyomozás.

Mit tudunk?

2023. október 9-én az Indexnek nyilatkozó Szamos Miklós megfogalmazza vádjait V. Naszályi Márta polgármester ellen: elmondása szerint a polgármester a 2019-es helyhatósági választások előtt arra kérte, hogy pénzzel támogassa kampányát, cserébe rendezte volna a Ruszwurm és a Korona Cukrászdát illető bérleti konstrukciót.

Ekkor már jogerős bírósági döntés volt az Önkormányzat kezében a Ruszwurm Kft. bérleményeinek kiürítéséről, mivel bérleti szerződésük 2015-ben megszűnt.

Folyamatban van egy végrehajtási eljárás, amely szerint már december 8-án utcára tették volna a cukrászdákat, ám ez nem történt meg.

Folyamatban van egy rendőrségi feljelentés és egy nyomozás is: a polgármester rágalmazásért jelentette fel Szamost, a rendőrség pedig vesztegetés gyanúja miatt nyomoz.

A Budavári Önkormányzat jobboldali többsége tisztán szeretné látni az ügy részleteit, ezért vizsgálóbizottság alakult. A tagok átvizsgálják az I. kerületi önkormányzat és a Ruszwurm Kft. között létrejött szerződéseket és az ezekhez kapcsolódó iratanyagokat; a két fél közötti peres eljárásokra vonatkozó dokumentációt, a jogi képviselők közötti levelezéseket; illetve az önkormányzat és szerveinek feladat- és hatáskörébe tartozó összes eljárás iratanyagát, amely a Ruszwurm Kft.-vel kapcsolatos volt a 2014-et követő időszakban.

Sok apró részletből kirakni az egész képet

A bizottság január 22-én is ülésezett, és itt már érdekes részletek is fényre kerültek. Az ülésen megjelent dr. Jancsár György, a Budavári Önkormányzat jogi képviselője és Gálné Kis Mária Zsuzsanna, a Ruszwurm Kft. ügyvezetője.

Dr. Jancsár György elmondta, hogy 2020 januárja óta képviseli a felperes önkormányzatot a Ruszwurm Kft. elleni három, a cég három budavári ingatlanjának tulajdonjogához és a használati díjakhoz kapcsolódó, végrehajtási szakaszba még nem jutott perekben. Az is kiderült, hogy a keresetleveleket 2019 januárjában nyújtották be ezekben az ügyekben, ám egy évig nem került sor bírósági tárgyalásokra.

Dr. Jancsár György
Dr. Jancsár György (Fotó: Facebook)

A jogi képviselő kijelentette: nem tud arról, hogy az eljárások szüneteltetésnek volt-e
bármiféle előzménye, illetve milyen feltételekkel állapodott meg a két fél az ideiglenes felfüggesztésről. Arról sincs tudomása, hogy 2020 januárja előtt keletkezett-e egyezségi ajánlat a bérlő részéről, illetve olyan ajánlat, amelyben a Ruszwurm vállalta volna a kötelezettségeinek teljesítését.

Így látja a Ruszwurm

Gálné Kis Mária Zsuzsanna ismertette az önkormányzat és a Ruszwurm Kft. közötti, 12 éve húzódó konfliktus történetét. Ennek a legrelevánsabb, közelmúltbeli fejezetével kapcsolatban hangsúlyozta:

„A sajtóban mindenhol azt hallani, hogy 2016 óta nem fizetünk bérleti díjat, ami nem igaz.”

Ennek ellenére ő a GAMESZ-tól egy olyan kimutatást kapott, amelyben nem szerepelnek lekönyvelve az általuk befizetett összegek. Gálné arról is beszámolt, hogy Szamos Miklós neki is elmondta, milyen ajánlattal kereste meg őt V. Naszályi Márta:

„Azt kérte, hogy támogassa a kampányát, és akkor a bérleti szerződésbe bekerül, hogy a Ruszwurmot nem lehet kitenni az ingatlanokból.”

Szamos Miklós szerinte mindig csak annyit kért az önkormányzattól, hogy vegyék figyelembe a Ruszwurm Kft. jogait és a törvényeket. Kifejtette, hogy a bírósági eljárások alatt egyetlen tárgyalást sem tartottak, így a cég nem fejthette ki a saját érveit.

Kié a helyiség, kié a berendezés?

Beszámolt arról is, hogy a Ruszwurm Kft. ügyvédje, Szamos Miklós és ő 2020 tavaszán, a Ruszwurm cukrászda teraszán találkoztak a polgármesterrel, az akkori jegyzővel és az önkormányzat ügyvédjével. Ekkor ismét a bérleti díj megemeléséről állapodtak meg, illetve arról egyeztek meg, hogy a cukrászdák (de nem az ingatlanok) a Ruszwurm Kft. tulajdonát képezik. Ennek a megegyezésnek azonban a mai napig nem sikerült érvényt szerezni, az önkormányzat pedig nem volt hajlandó megnevezni a kifogásait. Ezt követően függesztették fel az eljárásokat fél évre.

Gálné szerint 2020. szeptember 2-án V. Naszályi Márta behívatta magához Szamos Miklóst a Polgármesteri Hivatalba, ahol egy négy pontból álló tervezetet akart vele aláíratni.

Ennek a lényege az lett volna, hogy a Ruszwurm Kft. lemond minden jogáról a cukrászdákkal kapcsolatban, amit Szamos Miklós nem írt alá. Másnap az önkormányzat újraindította a pereket.

Gálné Kis Mária Zsuzsanna
Gálné Kis Mária Zsuzsanna (Fotó: Facebook)

Kitért arra is, hogy az önkormányzat a cukrászda fő bevételi forrásának, a teraszhasználatnak az ellehetetlenítésén keresztül próbált egyre nagyobb nyomást gyakorolni a vállalkozásra. Ezzel kapcsolatban 2019-ben, az első- és másodfokú ítéletek után a Kúria is az ő javukra döntött az önkormányzattal szemben. Utóbbi kimondta, hogy az önkormányzat nem vonhatja meg a Ruszwurmtól a közterület-használati engedélyt.

Az ügyvezető Varga Dániel képviselő kérésére megválaszolta azt a kérdést, amit V. Naszályi Márta polgármester hónapok óta nem tisztázott. Gálné szerint az önkormányzat 2023. szeptember 14-én büntette meg először a Ruszwurm Kft.-t illegális közterület-használat jogcímén.

Az ügyvezető állítása szerint előtte a cég rendelkezett érvényes közterület-használati engedéllyel.

Nem kell a pénz?

Az ügyvezető kiemelte, hogy a Ruszwurm Kft. az önkormányzatnak 300 millió forint körüli összeggel tartozik, amelynek megfizetésére javaslatot tettek. Emellett elmondta, hogy a Ruszwurm Kft. a régi bérleti díjak összegén felül, a megbízás nélküli teljesítés szabályainak szellemében havi hárommillió forintot utal az önkormányzatnak, hogy ne érje anyagi kár a kerületet.

Hozzátette, hogy a cég ellen jelenleg hat, az I. kerületi önkormányzathoz köthető végrehajtási eljárás van folyamatban. Hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi polgármester állításaival szemben Szamos Miklós nem tart igényt az általa bérelt önkormányzati ingatlanokra, hanem azt szeretné, hogy zavartalanul, a törvényi kereteken belül folytathassa bennük az eddigi tevékenységét.

A zárt ülés után Gulyás Gergely Kristóf közölte, hogy Gálné Kis Mária Zsuzsanna nagyobb mennyiségű iratanyagot bocsátott a vizsgálóbizottság rendelkezésére, amelyet át fognak vizsgálni, hogy minél teljesebb képet kaphassanak a fennálló helyzetről. Emlékeztetett továbbá, hogy a bizottság legközelebb január 30-án ülésezik.

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024