2024. 07. 19.
időjárás

Összesen több mint 242 millió forintot vett ki a cégéből Molnárka Gábor önkormányzati képviselő úgy, hogy vagyonnyilatkozataiban azt nem tüntette fel – jelentette be május 9-i sajtótájékoztatóján Varga Dániel, aki az I. kerület városfejlesztési bizottságának elnökeként vagyonnyilatkozati vizsgálatot kezdeményez a Momentum politikusa ellen. Molnárka Gábor kampányfogásnak tekinti az ügyet, és nyugodt lelkiismerettel áll az eljárás elé.

A két politikus között a Facebookon folytatódott a pengeváltás az üggyel kapcsolatban, miután a momentumos képviselő május 15-én benyújtotta a vagyonbevallásait az önkormányzat Gazdasági és Jogi Bizottságának.

Százmilliók nyomában

Varga Dániel, a Fidesz vízivárosi képviselőjelöltje a sajtótájékoztatóján kijelentette: „Molnárka Gábor momentumos képviselő évek óta hamis vagyonnyilatkozatokat ad le a budavári önkormányzatnál, közben pedig több mint 240 milliót vesz ki a cégéből.” A polgári oldal képviselője rámutatott: a nyilvános céges beszámolókból kiderül, hogy Molnárka Gábor a Gammo Europe Kft. egyedüli tulajdonosaként és ügyvezetőjeként

  • 2020-ban 75.321.000,
  • 2021-ben 91.698.000,
  • 2022-ben pedig 75.570.000 forint

osztalékot fizetett ki saját magának, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban.

Varga Dániel

Valaki hibázott

„Kampányfogásnak tekintem az ügyet, mivel a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottság alelnöke pont Varga Dániel, akinek az elmúlt években lett volna lehetősége jelezni, ha bármilyen hibát talált a leadott vagyonnyilatkozatokban, de most, a választásokig egyszer sem tette” – fogalmazott lapunknak az üggyel kapcsolatban Molnárka Gábor, aki szerint Varga Dániel „összekeveri az osztalékként megállapított összeget a ténylegesen kifizetett összeggel, ráadásul a bruttó összeget hangoztatja, miközben mindenki tudja, hogy 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni minden jövedelem után”.

Hozzátette, hogy a kifogásolt időszakban tényleg kapott osztalékot a cégből, de „lényegesen kisebb összegben”, amelyből üzletrészt vásárolt a vállalkozásban, illetve tulajdonrészt szerzett abban az ingatlanban, amelynek addig csak a haszonélvezője volt. Szerinte ezeknek mind nyoma van a vagyonnyilatkozatában, ami „lehet, hogy elkerülték Varga úr figyelmét”. Ezzel megerősítette a május 9-ei Facebook-bejegyzésében foglaltakat, amelyben többek között hazugságnak titulálta Varga állításait.

Molnárka Gábor

Május 15-én ugyanakkor már egy olyan poszt jelent meg tőle, amelyben közölte: „Hibáztam akkor, amikor nem tüntettem fel megjegyzésben az osztalékként felvett, de korábbi tartozás rendezésére és tulajdonjog vásárlásra azonnal el is költött összegeket.” Szerinte az eddigi dokumentációban nem elég egyértelműen tüntette fel a szükséges információkat, ezért megjegyzésekkel kiegészítve nyújtotta be az összes vagyonnyilatkozatát a Gazdasági és Jogi Bizottságának.

Első az átláthatóság

Varga Dániel szintén a közösségi médiában reagált, a bejegyzésében úgy fogalmazott: „A képviselői vagyonnyilatkozatok lényege az átláthatóság. Ha ez hiányos, akkor nincs átláthatóság, akkor a közbizalom csorbul.”

Szerinte a Momentum politikusa nem neki, hanem a vízivárosiaknak tartozik elszámolással azért a sorozatos gyakorlatért, hogy a tisztesség és átláthatóság fontosságát hirdette, és másokat vádolt korrupcióval, miközben trükkökkel próbálta elhallgatni vagyonát a nyilvánosság elől.

Nyitott kérdések

Az I. kerületi Fidesz május 15-én közleményben szólította fel Molnárka Gábort arra, hogy mondjon le önkormányzati képviselői tisztségéről, illetve a képviselőjelöltségről. Ebben azt írják, hogy a momentumos politikus által leadott, kiegészített vagyonnyilatkozatok tükrében Molnárka Gábor „231 478 901 forintot próbált meg eltitkolni az elmúlt években”. A párt úgy látja, hogy Molnárka „éveken át hazudott vagyoni helyzetéről, ezzel pedig méltatlanná vált a kerületi polgárok képviseletére”. A közlemény szerint további kérdés, hogy a Gammo Europe Kft. kapcsolatban állhatott-e olyan, I. kerületi vállalkozásokkal, „amelyeket V. Naszályi Márta és hatalmi köre a kerület kárára részesített különböző anyagi előnyökben”.

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024