2024. 07. 13.
időjárás

A ciklus utolsó képviselő-testületi ülésén Gulyás Gergely Kristóf fideszes képviselő a Ruszwurm ügyében interpellálta V. Naszályi Márta polgármestert, aki szerinte annyit ért el, hogy bezárja a kétszáz éves cukrászdát, és az önkormányzat még rengeteg pénzt is veszít. A kerület baloldali összefogás által támogatott polgármesterjelöltje sz.rkenegetésként értékelte a cukrászdával kapcsolatos fideszes felszólalásokat. 

Az interpellációban Gulyás Gergely Kristóf rámutatott, hogy a polgármesternek négy és fél éve volt rá, hogy a Ruszwurm cukrászda ügyét rendezze, ehhez képest késleltette a jogszerű eljárásokat a Ruszwurm Kft.-vel szemben, és mulasztott a cég tartozásának behajtásában is.

Mint arról a Várnegyed beszámolt, a Ruszwurm-botrány 2023. október 9-én robbant ki, amikor Szamos Miklós, a Ruszwurm Kft. tulajdonosa azzal vádolta meg az I. kerületi polgármestert, hogy korábban védelmi pénzt kért tőle, és azért veszíti el a cukrászdái üzlethelyiségeit, mert erre nemet mondott. A polgármester rágalmazásért feljelentette Szamost, a rendőrség pedig vesztegetés gyanúja miatt nyomoz.

V. Naszályi Márta az előző ciklusban több alkalommal is felszólalt a cég érdekében. Megválasztását követően, 2020 januárjában az önkormányzat egyoldalúan felfüggesztette a cég ellen folyó pert, s ugyanebben az évben úgy módosította a helyi szabályozást, hogy a Ruszwurm a tetemes tartozásai ellenére is engedélyt kaphasson terasznyitásra. Az újraindult perben 2022 őszére született jogerős döntés az üzlethelyiségek kiürítéséről. Az önkormányzat a jogerős bírósági döntés ellenére sem ürítette ki másfél éven át a Ruszwurm Kft. bérleményeit. A cukrászdával szembeni végrehajtást egyébként a napokban ismét felfüggesztették, a Ruszwurm Kft. által üzemeltetett ingatlanokat május 13-án ürítették volna ki a végrehajtók.

Csak legendárium volna a Ruszwurm hírneve?

V. Naszályi Márta válaszában úgy fogalmazott: nem érti, mi is pontosan a baj, „az, hogy bezáratjuk a cukrászdát, vagy az, hogy nem záratjuk be elég gyorsan.” Hozzátette: a Ruszwurm Kft.-vel kötött szerződést az önkormányzat 2015-ben mondta fel, de mivel nem hagyták el az általuk használt önkormányzati ingatlanokat, 2019-ben beperelték a kft-t. – Mi csak megörököltük a pert, és hosszas pereskedés helyett megegyezni szerettünk volna, de Szamos Miklóssal nem lehetett – jelentette ki. 2022 őszén ezek perek lezárultak, a képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a végrehajtás megindítását. Ennek 528 napja, azóta nem történt meg a végrehajtás, ez miért lenne az én hibám? – tette fel a kérdést a polgármester. Hozzátette: Szamos cége 340 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak, „Önök neki drukkolnak, felültek egy kétségbeesett öregember rágalmainak.” A kétszáz éves világhírű cukrászda „legendáriumával” kapcsolatban megjegyezte: „a Ruszwurm Szamos úr előtt is létezett, akkor lett világhírű, és nyilván utána is létezni fog”.

V. Naszályi: Önök csak a sz.rt kenegetik!

Gulyás Gergely Kristóf emlékeztetett rá, hogy a Covid alatt a polgármester egy személyben adott teraszhasználati engedélyt a cukrászdának. Kitért arra is, hogy jogvédett névről van szó, ami Szamos Miklós tulajdona, vagyis ha nem egyeznek meg vele, a Ruszwurm végleg bezár. V. Naszályi Márta erre indulatosan úgy reagált: „Önök nem tudják, mit akarnak, csak a sz.rt kenegetik jobbra-balra”.

Ötvenötmilliós különbség

Varga Dániel az úgynevezett Kurjantó-ügyben vonta kérdőre V. Naszályi Márta polgármestert. A jobboldali képviselő emlékeztetett rá, hogy 2022 májusában a Kurjantó Bisztró Kft. pályáztatás nélkül kaphatta meg a Szentháromság téren lévő, 128 négyzetméteres pavilon bérleti jogát. A cég 90 napra kapta bérbe az ingatlant havi 800 ezer forintért. Pályáztatás nélkül még kétszer 90 nappal meghosszabbították a bérleti szerződést, változatlan áron. Ebből 2022 májusa és 2023 szeptembere között 9,2 millió forintos bevételhez jutott az önkormányzat.

Később a polgári oldal javaslatára egy átlátható, nyílt licites pályáztatást bonyolítottak le, amely után a Kurjantó Bisztró Kft. már a korábbi összeg hétszereséért, 5,3 millió forintért bérelheti havonta az ingatlant. Ez 2023 szeptembere és 2024 szeptembere között ez összesen 64 millió bevételt bevételt jelentett az önkormányzatnak. Varga Dániel szerint „jól látszik a két kiadási gyakorlat közötti 55 millió forintos különbség, ez az az összeg, amivel V. Naszályi Márta megkárosította az I. kerületi polgárokat.”

A polgármester valójában le akarta bontani a bisztrót, de még mindig üzemel

V. Naszályi Márta válaszában azt mondta: a Szentháromság tér érintett részén lévő pavilon építészetileg igénytelen, el akarták bontani, és a helyén pihenőparkot akartak kialakítani, időközben pedig jelentkezett egy vállalkozó, aki bérbe akarta venni az építményt. Hangsúlyozta, hogy a bérleti díjra független ingatlanszakértő tett javaslatot, figyelembe véve a rövid bérleti időt és a Covid utóhatásait. A polgármester állítása szerint a 2022-ben többségbe került jobboldal megakadályozta a Szentháromság tér fejlesztését, a pavilon piaci áron való hasznosítását pedig ő szorgalmazta. Úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselőknek nem a kerület fejlesztése az érdeke, hanem a fejlesztések pártpolitikai okokból való akadályozása. V. Naszályi Márta a jobboldali képviselőkhöz szólva kijelentette: „amióta többségbe kerültek, semmi értékteremtő dolgot nem tettek.” Azt is hozzátette: „nehéz dolguk van, hiába próbálkoznak korrupciógyanúba keverni, nem vagyok korrupt.”

Nemrégiben a Várnegyed szerkesztősége is kipróbálta az illusztris helyen működő bisztrót, azonban lesújtó gasztronómiai élményben volt részük a kollégáknak.

A testületi ülésen közterület-felügyelők vigyáztak a rendre, személyazonosság igazolása után lehetett belépni a nyilvános ülésre.

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024