2024. 07. 19.
időjárás

Az újabb tervek szerint a Dísz téri, most rekonstruált, századfordulós Honvéd Főparancsnokság épületébe költözik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM). Az intézmény a Kapisztrán téri Honvédelmi Minisztérium (HM) Budavárba költözése miatt távozott a Várnegyedből, és azóta ideiglenesen Székesfehérvárott, illetve a ferencvárosi Bálnában kapott helyet.

A megújuló Hadtörténeti Intézet és Múzeum – a tervek szerint – 2026-ra foglalhatja el véglegesen új helyét. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a Nemzeti Hauszmann Programban (NHP) újjászülető épület végleges otthona lesz a megújuló múzeumnak.

„A magyar katona hősiességének és a magyar vitézség ezer évének gazdag katonai örökségét méltó módon kívánja majd bemutatni a megújult HIM, amely feladatához méltó helyszínre talált a nemzeti történelem szíve közepének számító budai Várnegyedben található Szent György téren”.

A Dísz tér és a Szent György tér közötti területen elhelyezkedő, neoreneszánsz stílusú, századfordulós patinás épület tetőszerkezete a II. világháborúban megsérült. Ugyan a sérülések korántsem voltak végzetesek, az épületet 1949-ben mégis rommá nyilvánították, és 1962-re fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig. 2012-2014 között az épület részleges felújításon esett át: külső homlokzatát megtisztították, a főbejárat korhű kaput kapott, és az előcsarnok reneszánsz ízlést tükröző díszítését is sikerült rekonstruálni, de akkor e részleges rekonstrukciótól tovább nem léptek. Azóta a Várkapitányság gondozásában a jelenleg is felújítás alatt álló épület most már – a Nemzeti Hauszmann Program keretében – eredeti magasságában és pompájában születik újjá: múzeumi célokra épül, a jövőben a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd, ezenkívül 2500 négyzetméternyi kiállítótérrel is rendelkezik, így adhat helyet a hadtörténeti kiállításoknak, de egyúttal irodák is helyet kapnak majd az épületben.

(Nyitókép: Nemzeti Hauszmann Program)

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024