2024. 07. 13.
időjárás

Hivatalosan csak április 20-án kezdődött az önkormányzati választási kampány, ám az első lövések már jóval előbb eldördültek az I. kerületben. Nem véletlenül: a fővárosban itt várható a polgármesterjelöltek közötti legélesebb harc, amelynek számos ütközete lezajlott már az elmúlt másfél évben.

A kerület politikai erőviszonyai 2022 szeptemberében vettek sajátos fordulatot, hiszen egy időközi választás alkalmával a fideszes jelölt, Fazekas Csilla győzelmével többségbe került a jobboldal az önkormányzati testületben, és módosította annak szervezeti és működési szabályzatát. Az azóta eltelt időben számos ügyben feszült egymásnak V. Naszályi Márta polgármester és a képviselő-testület. 2023 végére mintegy harminc, a képviselők által megszavazott, ám a városvezetés által végre nem hajtott határozat született. A nyílt konfliktusban számos váddal illették egymást a szemben álló felek, ezeket vesszük most sorra.

Keserédes cukrászda-ügy

2023. október 9-én robbant ki a Ruszwurm-botrány, amikor Szamos Miklós, a Várban két cukrászdát is üzemeltető Ruszwurm Kft. tulajdonosa azzal vádolta meg az I. kerületi polgármestert, hogy korábban védelmi pénzt kért tőle, és azért veszíti el a cukrászdái üzlethelyiségeit, mert erre nemet mondott. A polgármester rágalmazásért feljelentette Szamost, a rendőrség pedig vesztegetés gyanúja miatt nyomoz. Az ügyet vizsgáló önkormányzati eseti bizottság elmarasztalta a polgármestert, és elküldte jelentését a rendőrségnek és a kormányhivatalnak. V. Naszályi Márta az előző ciklusban több alkalommal is felszólalt a cég érdekében. Megválasztását követően, 2020 januárjában az önkormányzat egyoldalúan felfüggesztette a cég ellen folyó pert, s ugyanebben az évben úgy módosította a helyi szabályozást, hogy a Ruszwurm a tetemes tartozásai ellenére is engedélyt kaphasson terasznyitásra. Az újraindult perben 2022 őszére született jogerős döntés az üzlethelyiségek kiürítéséről. Az önkormányzat a jogerős bírósági döntés ellenére sem ürítette ki másfél éven át a Ruszwurm Kft. bérleményeit, erre május 9-én reggel 7 órakor kerülhet sor.

Puncsos delikát

2023 végén derült fény arra, hogy a Szentháromság téri delikátot üzemeltető Vári-Punch Bt. hosszú évek óta nem fizet bérleti díjat a kerületnek. Egy 2021-es bírósági ítélet szerint végrehajtás indult a cég ellen, ami azonban elakadt a Polgármesteri Hivatalnál. Elmondása szerint V. Naszályi Márta újraindította az eljárást. Belső vizsgálatot is elrendelt, erre hivatkozva pedig megtagadta, hogy további részletek láthassanak nyilvánosságot.

Dágán add a rendszered!

2024. február 29-én jelentette be az I. kerületi Fidesz, hogy feljelentést tesznek V. Naszályi Márta ellen az Officium Irodafejlesztő Zrt.-vel kötött szerződés miatt. Szerintük a polgármester 17 millió forintot fizetett ki egy 8 millió forintos munkáért az Országház utca 9. alatti épület beléptető rendszerének kiépítésére és karbantartására. A vállalkozó később kitüntetést is kapott a polgármestertől.

Feljelentés Sára Botond ellen

V. Naszályi Márta április elején feljelentette Sára Botond budapesti főispánt a legfőbb ügyésznél. A polgármester azt állítja, hogy Sára folytatólagosan törvényt sért azzal, hogy nem lép fel a fideszes képviselő-testület határozatai ellen, illetve hogy a polgármesteri és jegyzői bejelentések vizsgálatát elmulasztja. V. Naszályi szerint „Sára Botond közvetlenül az I. kerületi polgároknak okoz kárt azzal, hogy nem a kerületi fejlesztéseket, közügyeket segíti, hanem a Fidesz mellett kampányol. Sőt: a kerületi szegényektől veszik el a nekik járó támogatást és lapátolják át egy fideszes kerületi közalapítványba.”

Családban marad?

2024. április 16-án jelentette be a helyi Fidesz, hogy feljelentést tesz négy szerződés miatt, amelyeket az önkormányzat és a GAMESZ kötött a polgármester férjét is foglalkoztató NEO Property Services Zrt.-vel. Varga Dániel képviselő szerint a cég akár bruttó 80 millió forint közpénzt is kaphatott a megállapodások révén, amelyeket kicsivel a 15 millió forintos kerületi közbeszerzési értékhatár alatt, illetve egy esetben versenyeztetés nélkül kötöttek meg.

Milliós jegyzői jutalom

Az áprilisi testületi ülésen a Fidesz kérdőre vonta a polgármestert, miért kaphatott jelentős jutalmat a munkáját tavaly megkezdő jegyző. Szokatlan módon rögtön a próbaideje leteltével 1,5 millió forint plusz juttatást kapott, ami az év végén további 3,6 millió forintos jutalommal egészült ki. Sem a jegyző, sem a polgármester nem adott magyarázatot a jutalmakra, úgy vélik, az interpelláció csak a kormánypárt lejárató kampányának része.

ERŐS SZAVAK

A momentumos Gelencsér Ferenc, a kerület volt alpolgármestere szerint hibázott a kerület vezetése a Ruszwurm és a vári lakások ügyében. Az index.hu megkeresésére elmondta, szerinte az I. kerületről nem mondható el, hogy sikerült erős imázst építeni. Ennek oka, hogy „sokszor úgy tűnhetett, a polgármester nem ismeri a kerület szociokulturális összetételét, nem a budaiaknak, nem a budaiakért politizál”. Csárdi Antal, a körzet országgyűlési képviselője hosszú idő óta a legrosszabb városvezetőnek tartja V. Naszályi Mártát, egyúttal úgy nyilatkozott a telex.hu-nak, hogy gyenge jelöltek indulnak a polgármesterségért.

(A cikk megjelent a Várnegyed 2024/6. számában)

bannerhely
© minden jog fenntartva - várnegyed magazin 2024